Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Judisk familj lämnar Malmö efter trakasserier och hat

Lagom till den stora Förintelsekonferensen i Malmö blev det känt att ännu en judisk familj beslutat att lämna staden.

– Håll ni era fina tal, så flyttar vi så länge, säger mamman i familjen till Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 15:51, 13 okt 2021

Redan för åtta år sedan skrev Världen idag om att judarna i Malmö blir allt färre med den växande antisemitismen som en av förklaringarna. Under de senaste åren har medier regelbundet rapporterat om hatet som det judiska folket utsätts för i Sveriges tredje största stad.

För några dagar sedan publicerade Dagens Nyheter ett reportage om en judisk Malmöfamilj som helst av allt skulle vilja bo kvar i sin hemstad, men nu inte ser någon annan utväg än att starta ett nytt liv i Israel.

– Jag är svensk i hjärtat och skulle helst bo kvar. Men det finns ingen framtid för oss som judar här i Malmö, säger mamman i familjen till DN.

Rapporten ”Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap”, som Världen idag skrivit om, tar upp judehatet som är frekvent förekommande på Malmös skolor. Föräldrarna berättar för Dagens Nyheter att den stora anledningen till deras beslut är att deras tolvåriga dotter redan tvingats utstå trakasserier och hat i skolan.

– Det kommer att bli värre när hon kommer upp i högstadiet och gymnasiet, menar mamman.

Pappan påpekar att judehatet inte bara kommer från ett håll.

– Det finns den gamla klassiska antisemitismen, med nazister och liknande. Och så finns den som kommit från Mellanöstern. Det är den som är vårt stora problem nu, säger han.

Judiska församlingen i Malmö grundades 1871 och hade under perioder av 1960- och 1970-talet närmare 3 000 medlemmar. Ett 50-tal år senare hade den siffran sjunkit till omkring 500, enligt sajten minoritet.se.

Rabbinen Avi Scharf flyttade tidigare i år från Israel till Malmö med ambitionen att göra skillnad för det judiska folket i Skånes största stad.

– Jag kommer för att stärka den judiska gemenskapen, inte för att folk ska flytta till Israel, sade rabbinen till Kvällsposten i samband med flytten.

Familjen som avser att flytta till Israel har vänner i Stockholm som uppmanat dem att komma dit, men det är inte ett alternativ för dem.

– Vi känner att det bara skulle vara att skjuta upp något oundvikligt. Det blir allt svårare att leva som jude i Sverige, säger pappan till Dagens Nyheter.

”Det finns ingen framtid för oss som judar här i Malmö”

Svensk utvandring till Israel

• Under åren 2013 till 2017 utvandrade i genomsnitt 27 personer från Sverige till Israel varje år.

• Den högsta siffran under de åren inträffade 2015 då 36 personer emigrerade från Sverige till Israel.

• Den lägsta siffran, 14 personer, hämtas ur statistiken för 2014.

• 2020 lämnade 19 personer Sverige för att bosätta sig i Israel.

Källor: Jewish Agency och cbs.gov.il

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier