Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.
Romarbrevet 5:8

Världen idag

Judisk familj lämnar Malmö efter trakasserier och hat

Lagom till den stora Förintelsekonferensen i Malmö blev det känt att ännu en judisk familj beslutat att lämna staden.

– Håll ni era fina tal, så flyttar vi så länge, säger mamman i familjen till Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 15:51, 13 okt 2021

Redan för åtta år sedan skrev Världen idag om att judarna i Malmö blir allt färre med den växande antisemitismen som en av förklaringarna. Under de senaste åren har medier regelbundet rapporterat om hatet som det judiska folket utsätts för i Sveriges tredje största stad.

För några dagar sedan publicerade Dagens Nyheter ett reportage om en judisk Malmöfamilj som helst av allt skulle vilja bo kvar i sin hemstad, men nu inte ser någon annan utväg än att starta ett nytt liv i Israel.

– Jag är svensk i hjärtat och skulle helst bo kvar. Men det finns ingen framtid för oss som judar här i Malmö, säger mamman i familjen till DN.

Rapporten ”Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap”, som Världen idag skrivit om, tar upp judehatet som är frekvent förekommande på Malmös skolor. Föräldrarna berättar för Dagens Nyheter att den stora anledningen till deras beslut är att deras tolvåriga dotter redan tvingats utstå trakasserier och hat i skolan.

– Det kommer att bli värre när hon kommer upp i högstadiet och gymnasiet, menar mamman.

Pappan påpekar att judehatet inte bara kommer från ett håll.

– Det finns den gamla klassiska antisemitismen, med nazister och liknande. Och så finns den som kommit från Mellanöstern. Det är den som är vårt stora problem nu, säger han.

Judiska församlingen i Malmö grundades 1871 och hade under perioder av 1960- och 1970-talet närmare 3 000 medlemmar. Ett 50-tal år senare hade den siffran sjunkit till omkring 500, enligt sajten minoritet.se.

Rabbinen Avi Scharf flyttade tidigare i år från Israel till Malmö med ambitionen att göra skillnad för det judiska folket i Skånes största stad.

– Jag kommer för att stärka den judiska gemenskapen, inte för att folk ska flytta till Israel, sade rabbinen till Kvällsposten i samband med flytten.

Familjen som avser att flytta till Israel har vänner i Stockholm som uppmanat dem att komma dit, men det är inte ett alternativ för dem.

– Vi känner att det bara skulle vara att skjuta upp något oundvikligt. Det blir allt svårare att leva som jude i Sverige, säger pappan till Dagens Nyheter.

”Det finns ingen framtid för oss som judar här i Malmö”

Svensk utvandring till Israel

• Under åren 2013 till 2017 utvandrade i genomsnitt 27 personer från Sverige till Israel varje år.

• Den högsta siffran under de åren inträffade 2015 då 36 personer emigrerade från Sverige till Israel.

• Den lägsta siffran, 14 personer, hämtas ur statistiken för 2014.

• 2020 lämnade 19 personer Sverige för att bosätta sig i Israel.

Källor: Jewish Agency och cbs.gov.il

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Striden avgörs på höjden

Bönekrönika En biblisk händelse som på ett illustrativt sätt visar på bönens betydelse i församlingen finner vi... tisdag 25/1 00:00

Jag glömmer inte Seglora smedjas härjningar

Gästkrönika Nyligen rapporterades om att föreningen Hjärta, en lokalgrupp inom organisationen Socialdemokrater... tisdag 25/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier