Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

En buss med judar som firade chanukka blev nyligen attackerad av aggressiva män. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Judar attackerade i London och New York

En judisk chanukka-firande grupp fick sin buss attackerad av aggressiva unga män på Oxford street i centrala London i slutet av november. En video från händelsen, som spridits via nätet, har bland annat fått premiärminister Boris Johnson att reagera.

Nyheter · Publicerad 18:00, 7 dec 2021

”Rasism, oavsett form, kommer aldrig att tolereras i vårt samhälle och vi kommer att fortsätta göra allt vi kan för att utrota den”, kommenterar Boris Johnson i ett Twitterinlägg.

Videoklippet, som är filmat inifrån bussen med det judiska sällskapet, visar bland annat hur männen hojtar mot bussen, slår på dess fönsterrutor med knytnävar och en sko, och möjligen dessutom gör Hitler-hälsningar mot den judiska gruppen.

När bussen, som först stått still vid gatukanten, kör iväg springer en av männen efter och fortsätter att banka på rutan.

BBC rapporterar att saken är polisanmäld och utreds som ett hatbrott.

– Det här var en djupt upprörande händelse för en grupp från vårt samhälle som firade den judiska festivalen channuka, säger polisen Kevin Eade.

Tidigare i år rapporterade BBC om att anmälningar om antisemitism i London nådde en rekordnivå på cirka 200 under maj månad, enligt en ideell judisk säkerhetsorganisation. Organisationen uppgav då att de flesta av händelserna hade ett samband med konflikten i Israel och Gaza. Männen som attackerar bussen ser också ut att ha utländsk bakgrund.

Även i New York inledde polisen nyligen en utredning efter att flera traditionellt klädda judiska barn ska ha attackerats i stadsdelen Brooklyn, av vad som tros ha varit tre tonårstjejer, rapporterar New York Post. Det yngsta offret, en judisk pojke på tre år ska ha fått en örfil mitt i ansiktet av en av de misstänkta.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10