På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Michelle Williams, som vann en Golden Globe i helgen, mötte både kritik och beröm när hon i sitt tacktal hyllade abort. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Jubel när prisad skådespelerska hyllade abort

Vid Golden Globe-galan i Los Angeles i helgen fick skådespelaren Michelle Williams pris. Under sitt tal manade hon alla kvinnor att stödja abort och hintade om att hennes karriär inte hade varit möjlig om hon inte kunnat göra abort. Hon fick högljutt stöd från Hollywoodeliten, men möter också hård kritik.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 jan 2020

I helgen hölls Golden Globe-galan i USA, där de bästa insatserna i filmer och serier utsågs. En av de mest omtalade händelserna var när Michelle Williams vann en utmärkelse för bästa kvinnliga skådespelare i en miniserie. I sitt tacktal hintade hon om att hon själv tidigare genomgått en abort och hyllade valet att kunna avsluta en graviditet.

”Jag är tacksam över att få leva i en tid i vårt samhälle där ett val existerar”, sade hon.

”Jag har verkligen försökt leva ett liv som jag själv bestämmer över. Jag hade inte kunnat göra det utan att också nyttja kvinnans rätt att själv välja. Att välja när och med vem jag ska skaffa barn.”

”Kvinnor, när det blir dags att rösta, gör det utifrån ert egenintresse. Det är vad män har gjort under många år”, sade hon.

Williams, som för tillfället är gravid, fick efter galan frågor om hon hade egen erfarenhet av abort men ville inte ge ytterligare kommentarer. Hennes utspel möttes av starka applåder och glädjetårar från filmstjärnorna på plats.

Också abortföretaget Planned parenthood jublade på Twitter över Williams tal om abort och tackade henne.

På sociala medier menar samtidigt många att det hon faktiskt säger, är att det är tack vare abort hon kunnat bli en framgångsrik skådespelare. Flera kvinnor lägger upp bilder på sig själva med sina barn och berättar om hur de nått sina mål samtidigt som de blivit mammor.

Många är starkt kritiska mot Williams och menar att hon gör sig till talesperson för kvinnor, varav många inte alls ser barn som ett hinder för att leva det liv man vill.

”Ingen utmärkelse är värd mer än ett barns liv. Att offra våra barn för att uppfylla våra drömmar är den totala antitesen till kvinnors bemyndigande”, menar prolife-debattören Lila Rose på Twitter.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier