Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Michelle Williams, som vann en Golden Globe i helgen, mötte både kritik och beröm när hon i sitt tacktal hyllade abort. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Jubel när prisad skådespelerska hyllade abort

Vid Golden Globe-galan i Los Angeles i helgen fick skådespelaren Michelle Williams pris. Under sitt tal manade hon alla kvinnor att stödja abort och hintade om att hennes karriär inte hade varit möjlig om hon inte kunnat göra abort. Hon fick högljutt stöd från Hollywoodeliten, men möter också hård kritik.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 jan 2020

I helgen hölls Golden Globe-galan i USA, där de bästa insatserna i filmer och serier utsågs. En av de mest omtalade händelserna var när Michelle Williams vann en utmärkelse för bästa kvinnliga skådespelare i en miniserie. I sitt tacktal hintade hon om att hon själv tidigare genomgått en abort och hyllade valet att kunna avsluta en graviditet.

”Jag är tacksam över att få leva i en tid i vårt samhälle där ett val existerar”, sade hon.

”Jag har verkligen försökt leva ett liv som jag själv bestämmer över. Jag hade inte kunnat göra det utan att också nyttja kvinnans rätt att själv välja. Att välja när och med vem jag ska skaffa barn.”

”Kvinnor, när det blir dags att rösta, gör det utifrån ert egenintresse. Det är vad män har gjort under många år”, sade hon.

Williams, som för tillfället är gravid, fick efter galan frågor om hon hade egen erfarenhet av abort men ville inte ge ytterligare kommentarer. Hennes utspel möttes av starka applåder och glädjetårar från filmstjärnorna på plats.

Också abortföretaget Planned parenthood jublade på Twitter över Williams tal om abort och tackade henne.

På sociala medier menar samtidigt många att det hon faktiskt säger, är att det är tack vare abort hon kunnat bli en framgångsrik skådespelare. Flera kvinnor lägger upp bilder på sig själva med sina barn och berättar om hur de nått sina mål samtidigt som de blivit mammor.

Många är starkt kritiska mot Williams och menar att hon gör sig till talesperson för kvinnor, varav många inte alls ser barn som ett hinder för att leva det liv man vill.

”Ingen utmärkelse är värd mer än ett barns liv. Att offra våra barn för att uppfylla våra drömmar är den totala antitesen till kvinnors bemyndigande”, menar prolife-debattören Lila Rose på Twitter.

Vem laddade det vapen som dödade al-Halik?

Israelkommentar Då är vi där igen: en tragisk händelse i Israel används till att svärta ner den judiska staten. I... onsdag 3/6 00:00

Kristna familjen allt viktigare i coronatid

Ledare En av 90-talets stora självhjälpsgurus hette Stephen R Covey. Han har bland annat sagt: ”The key is... onsdag 3/6 00:00

Det är inte äventyren som gjorde den riktiga skillnaden i mitt liv.

Vardagskrönika Jag skulle snart fylla 22 år när jag för första gången i mitt liv andades afrikansk luft. Ett... onsdag 3/6 00:00

OM Sverige har begärt utträde ur Svenska missionsrådet

Ekumenik. I samband med Svenska missionsrådets årsmöte nyligen tillkännagavs att missionsorganisationen OM... onsdag 3/6 09:50

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...