Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Jubel bland försvarare av ofödda i USA efter HD-läcka

Högsta domstolen i USA kan vara på väg att häva den rätt till abort fram till ungefär vecka 24 som ges genom rättsfallet Roe mot Wade. Det visar ett utkast till yttrande som nättidningen Politico har tagit del av.

”Det är dags att hörsamma konstitutionen”, skriver domare Samuel Alito i yttrandet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 maj 2022

Bland dem som försvarar de ofödda barnen, däribland många republikaner, rådde stor glädje över de nya uppgifterna.

”Högsta domstolen är beredd att skrota Roe – det är den mest betydande och fantastiska nyheten i vår livstid”, skriver kongressledamoten Marjorie Taylor Greene på Twitter. 

”Be tillsammans med mig till Gud om rätt resultat. Livet börjar vid befruktningen. Låt oss skydda det”, uppmanade Greene.

Uppgifterna om HD:s planer publicerades av tidningen Politico som kommit över ett utkast till yttrande som visar att en majoritet i HD i USA vill omkullkasta domen från 1973. Domen som kallas ”Roe mot Wade” har garanterat kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Ytterligare ett domslut från 1992, ”Planned Parenthood mot Casey”, upprätthöll till stor del den aborträtten.

Men nu verkar alltså den konservativa majoriteten i HD ställa sig på delstaten Mississippis sida i en strid om lag som förbjuder abort efter vecka 15. Argumentet är att fostret vid den tidpunkten har kommit mycket långt i sin utveckling, skriver New York Times.

Om lagen får domstolens stöd trumfar den utslaget i Roe mot Wade, som i princip ger kvinnan rätt till fri abort fram till dess att fostret kan anses livsdugligt. Detta skulle kunna sätta stopp för de talrika rättstliga tvister som riktats mot delstater som antagit strängare abortlagar.

Politico betonar att dokumentet som tidningen har tagit del av är ett utkast och att domstolens åsikt kan ändras fram till dess att det slutgiltiga domslutet presenteras – vilket väntas ske om två månader.

”Vi anser att Roe och Casey måste avslås”, skriver domare Samuel Alito i utkastet, som har cirkulerat inom den konservativt dominerade domstolen.

”Det är dags att hörsamma konstitutionen och lämna tillbaka abortfrågan till folkets valda representanter”, fortsätter han.

Av domstolens nio domare räknas sex som konservativa. Fyra av dem har röstat med Samuel Alito, som författat utkastet. De tre liberala domarna arbetar på ett eget förslag, och det är oklart exakt hur konservative domaren John Roberts kommer rösta i frågan, skriver Politico med hänvisning till källor.

Utkastet, som Politico fått en kopia av från en person som är insatt i domstolens förfarande gällande Mississippi­fallet, är på 98 sidor och innehåller en historisk beskrivning av delstaters abortlagar, tidigare domstolsbeslut och 118 fotnoter.

Avslöjandet väntas leda till en intensifierad debatt i frågan, och i måndags kväll samlades folk utanför Högsta domstolen i Washington DC för att protestera mot utkastet och domaren Samuel Alito.

Men bland dem som förvarar de ofödda barnen och bland många republikaner var glädjen stor över de nya uppgifterna.

Högsta domstolen har inte kommenterat det läckta utkastet.

Vi anser att Roe och Casey måste avslås.

Abortlagar i delstater i urval

• Flera delstater i USA har nyligen skärpt, eller vill skärpa, abortlagen.

• Abort efter 15:e gravidveckan är förbjudet i Mississippi. Lagen ska tas upp av Högsta domstolen i juni, men har fått gälla hittills. Får den fortsatt grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än den tidigare HD-domen ”Roe mot Wade” från 1973 – vilket redan gjorts på flera håll.

• I Texas är abort förbjudet från sjätte veckan. Privatpersoner kan stämma någon som på något sätt hjälpt en kvinna att utföra en abort.

• Även Oklahoma har antagit en så kallad hjärtslagslag, så som i Texas. Den som bryter mot lagen riskerar fängelse i upp till tio år och höga böter. Kvinnan som gör aborten kan dock inte fällas.

• Även Alabama, Idaho och Arizona har nyligen skärpt sina abortlagar.

• Aborträtten har på olika sätt stärkts i Oregon, Colorado, Vermont, Maryland och Washington de senaste veckorna.

Källa: TT, NPR, AP, The New York Times

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier