Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Flera israeliska journalister vittar om att de fått utstå hat under bevakningen av fotbolls-VM i Qatar. Hur stort problemet är råder det dock delade meningar om. Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Journalister från Israel vittnar om hat under fotbolls-VM

Israeliska journalister på plats i Qatar för fotbolls-VM vittnar om trakasserier från både fotbollsfans och lokalinnevånare.

En tidigare talesperson för organisationen Jewish Agency menar dock att Israelhatet inte kommer från qatarierna själva utan från tillresta fotbollsfans och gästarbetare.

Nyheter · Publicerad 13:00, 7 dec 2022

Tidningen Jerusalem Post nämner flera exempel på fientligheter mot israeliska journalister på plats i Qatar.

I ett videoklipp som tidningen länkar till ses en man i fotbollströja skrika på engelska åt utrikesreportern Moav Vardy, som jobbar för den israeliska tv-kanalen Kan.

– Du är inte välkommen här! Det här är Qatar, det är vårt land! Du är inte välkommen här! gastar mannen åt reportern.

En annan Kan-journalist, Dor Hoffman, har vittnat om hur han blev utslängd ur en taxi på grund av att taxichauffören upptäckte att han och hans sällskap var israeler.

– Han släppte av oss mitt i ingenstans, sa att han inte ville ta emot pengar eftersom vi ”dödar hans bröder” och så vidare, berättade sedan Hoffman i tv-studion.

Enligt Jerusalem Post visar vissa videor hur folk direkt går i väg när de förstår att den som intervjuar dem är israel. Detta ska exempelvis ha drabbat kanalen N12:s reporter Ohad Hemo, när han hade börjat intervjua en grupp libanesiska män.

Raz Shechnick, utsänd reporter för den israeliska tidningen Yediot Ahronoth, vittnar å sin sida genom ett Twitterinlägg om den obehagliga atmosfär han upplever på plats i Qatar.

”Vi ville inte skriva de här orden, det är inte vi som är nyhetsberättelsen här, men efter tio dagar i Doha så kan vi inte dölja vad vi går igenom. Vi känner oss hatade, omringade av fientlighet, inte välkomnade”, skriver Schechnick.

Michael Janekowitz, som tidigare varit talesperson för den anrika organisationen Jewish Agency och som också är på plats i Qatar under fotbolls-VM, vittnar dock om att han själv inte har stött på några problem alls.

– Qatar är väldigt välkomnande gentemot israeliska besökare. De här israeliska journalisterna går runt med förstoringsglas för att hitta Israelhatare, hävdar han.

Janekowitz menar också att de flesta av de Israelfientliga personerna har kommit till VM från andra länder, eller är gästarbetare från andra länder.

– Qatar har en befolkning på ungefär 3,3 miljoner av vilka bara 300 000 är qatarier, påpekar han.

Vi känner oss hatade, omringade av fientlighet, inte välkomnade.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00