På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Journalist: Partiskhet i Israelfrågan på public service

När journalisten Johan Romin och hans kollega skulle göra ett reportage där båda sidor av konflikten mellan israeler och palestinier belystes blev de kallade till ett ”uppläxningsmöte” hos public service-cheferna. Det skriver Romin på Twitter.

Varje sekund skulle räknas så att det inte var alltför proisraeliskt, skriver han.

Nyheter · Publicerad 13:07, 3 mar 2021

Det var ungefär tio år sedan som Johan Romin producerade en serie med namnet Medialized som sedan blev nominerad till tv-priset Kristallen. Där ville man visa hur journalister med hjälp av ord- och bildval kan forma bilden av en konflikt, skriver Romin på Twitter. 

Mellanösternkonflikten skulle fungera som exempel och i två separata reportage skulle den belysas dels ur ett pro-israeliskt perspektiv, dels ur ett pro-palestinskt perspektiv, men samma bild- och intervjumaterial skulle användes.

”Innan sändning stötte upplägget på patrull”, skriver Romin och berättar att produktionen, arbetade för *Utbildningsradion UR, blev inkallad till det han kal­lar ett uppläxningsmöte hos cheferna.

”Vi tvingades förklara … hur vi kunde göra ett sådant program. En av cheferna sade ursinnigt ’För det vet vi ju vems fel denna konflikt är, det är Israels fel’.”

Att försöka visa hur man med samma material kan skildra konflikten från två olika håll var enligt Romin inte populärt bland ansvariga.

”Det var tydligen inte meningen att man fick göra så inom detta PS*-bolag. Innan programmet sändes skulle varje ord godkännas och vägas på guldvåg och varje sekund räknades så att det inte skulle vara alltför proisraeliskt.”

Enligt Romin var cheferna ”livrädda” för att medarbetarna bakom programmet, och deras anhöriga, skulle råka ut för smutskastning. Under en period var han tvungen att ta bort sina barn som följare i sociala medier. 

”Varje gång jag hör någon från PS göra reportage om Israel-Palestina-konflikten tänker jag på denna episod och detta uppläxningsmöte som skulle hindra två journalister i deras arbete med att beskriva en konflikt opartiskt”, skriver han i inlägget som fått mycket stor spridning i sociala medier.

Johan Romin har meddelat att han för tillfället inte har möjlighet att medverka i en intervju.

*I en tidigare version stod det att programmet gjordes för SVT. Rätt är att det sändes på SVT men gjordes för UR.

*PS står för public service.

Innan programmet sändes skulle varje ord godkännas och vägas på guldvåg.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier