Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Jordan Peterson: Bibeln är mer sann än sann

– Bibeln är förutsättningen för sanningens manifestation.

Det säger psykologiprofessorn och samhällsdebattören Jordan Peterson i en amerikansk podcast, där han talar om Bibeln som grunden för vår västerländska kultur och för sanningen.

Nyheter · Publicerad 14:00, 1 feb 2022

Den kanadensiske psykologen och författaren Jordan Peterson har flera gånger uttryckt en öppenhet för kristen tro. Det skedde senast i podden The Joe Rogan experience, där han talar om Bibelns betydelse för den västerländska kulturen och för vår uppfattning om vad som är sant.

– Bibeln är förutsättningen för sanningens manifestation, vilket gör den betydligt mer sann än bara sann, säger Peterson i programmet.

Bibeln är enligt honom den fasta grunden för våra gemensamma värderingar, som gör att vi kan förstå och tala med varandra – en insikt han säger sig ha kommit fram till efter att ha besökt bibelmuseet i Washington och lärt sig mer om Bibelns historia.

– Bibeln var på många sätt den första boken, fortsätter Peterson.

Den är också den mest fundamentala av alla texter, den underliggande bok som de flesta andra böcker ”i någon mening uppstod ur” och ”är beroende av”, argumenterar han.

Han konstaterade samtidigt att Bibeln egentligen inte är en bok, utan ett helt bibliotek, en samling av böcker.

Jordan Peterson har tidigare, bland annat i en diskussion med den ortodoxt kristna konstnären Jonathan Pageau förra året, talat om sin öppenhet för att finna Jesus.

I början av november lade han ut en video på Youtube, där han reflekterar över orsakerna till den oenighet och splittring som råder i världen. Budskapet framförs i form av en självrannsakande bön till Gud och en vädjan till medmänniskorna att erkänna sina egna felsteg och sträcka ut en hand till sin motpart.

Bibeln var, på många sätt, den första boken.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00