Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Jordan B Peterson tackar Gud i ny svensk intervju

Den världskände psykologiprofessorn Jordan B Peterson uttrycker tacksamhet till Gud vid flera tillfällen då han intervjuas i Kvartals fredagspodd.

– Kärlek och ansvar höll mig kvar i livet, säger han i ett samtal som handlar om hans svåra sjukdomstid, men också om könsskillnader, svensk mentalitet och sekularisering.

Nyheter · Publicerad 12:14, 19 apr 2021

När Jordan B Peterson besökte Sverige år 2018 väckte han starka reaktioner. Under de få dagar som han besökte Stockholm hann han tvista om genus med Annie Lööf i programmet Skavlan, reta upp dåvarande utrikesminister Margot Wallström och bli omskriven i otaliga medier.

När han nu intervjuas av en svensk journalist igen är det mycket som har hänt: Han har varit svårt sjuk efter en läkemedelsbehandling, han har varit nästan helt och hållet borta från medieljuset och han har sakta men säkert börjat komma tillbaka till sina plattformar.

I intervjun med Jörgen Huitfeldt berättar han om den svåra sjukdomstiden.

– Inga ord kan beskriva hur hemskt det var, säger han.

Det hela började 2016 då Jordan B Peterson blev sjuk och upplevde en turbulent tid på det personliga planet. För att han skulle kunna sova fick han ett ångestdämpande sömnmedel: Bensodiazepin.

Det skulle dock ge förödande konsekvenser.

Till en början blev Peterson hjälpt av läkemedlet, men när hans cancersjuka fru plötsligt fick en dödsdom och läkaren ökade dosen av preparatet, blev han beroende. Och inte bara det: Han fick dessutom något som kallas för akathisia – en slags extrem rastlöshet som gör att man hela tiden känner sig tvungen att röra på sig.

– Jag kunde inte vara still på ett helt år, berättar Jordan P Peterson för Jörgen Huitfeldt.

Tillståndet beskrivs av psykologiprofessorn som ”obeskrivligt fruktansvärt” och något som gör människor självmordsbenägna efter bara några timmar. Själv säger han att han överlevde tack vare kärlek och ansvar – och sömn.

– När natten kom kunde jag sova – tack Gud för det. Det var som en räddande nåd. Jag bad konstant för att dagen skulle ta slut så att jag skulle få sova, berättar han.

Tacksamhet till Gud är något som Jordan B Peterson ska återkomma till flera gånger under intervjun: Han tackar för att han hade familj och vänner till stöd under sjukdomstiden, han tackar för att han fått ekonomiskt stöd, han tackar för att han haft människor att prata med. Och han tackar för att han blivit bättre.

– Nu kan jag vila utan att något händer. […] Det känns som om mina händer och fötter konstant är i hett vatten, men det är ingenting i jämförelse med hur det var tidigare.

Vägen tillbaka till hälsa gick i Jordan B Petersons fall via Ryssland. Där togs han in på en avgiftningsklinik där han lades i koma för att bli fri från läkemedelsberoendet. Och där fick han behandling för de dödshotande sviter som han, enligt dottern Mikhaila, fått av felaktig behandling i Nordamerika.

När Jordan B Peterson nu får frågan hur människor ska kunna lyssna på hans råd, när han själv varit nära att falla, säger han att det är upp till lyssnarna att avgöra.

– Om man inte kan kommunicera med någon som är sårbar kan man inte kommunicera. Ingen av oss är odödlig: Vi blir alla sjuka. Vi kommer alla dö, säger han.

Att Jordan B Peterson inte kommer ”krypa tillbaka under sin sten” till den dagen är dock en sak som är säker. Med gråt i halsen talar han om hur mycket han bryr sig om de människor som hör av sig till honom och som han har fått vara till hjälp för på olika sätt.

– Jag har ett ansvar, jag tar det seriöst, säger han.

Resten av samtalet handlar om allt ifrån Jordan B Petersons syn på Sverige och Greta Thunberg till professorns ”paradfrågor” genus och skillnader mellan könen.

En del av intervjun handlar också om sekularisering och vad som har ”ersatt Gud” i vårt samhälle. Enligt Peterson får ett resonemang om att Gud är död fruktansvärda konsekvenser, eftersom Gud då ersätts med ideologier.

– Det finns inget farligare än radikal marxism och nazism, säger han.

Även om samtalet snuddar vid ämnet tro får Peterson aldrig någon fråga om hur hans egen tro ser ut. När Peterson får avsluta samtalet med att tala om hur han hoppas att hans liv kommer se ut om fem år kommer han dock återigen in på ämnet.

– Jag ber att jag ska välsignas med möjligheten att fortsätta göra det jag gör och bli bättre på det, säger han.  

Om man inte kan kommunicera med någon som är sårbar kan man inte kommunicera. Ingen av oss är odödlig: Vi blir alla sjuka. Vi kommer alla dö.

Fakta Jordan B Peterson

Kanadensisk professor i psykologi som blivit känd för sina föreläsningar där han bland annat kritiserar identitetspolitik och tar strid för yttrandefrihet.

I Sverige väckte han stor uppmärksamhet då han i programmet Skavlan anförde att det finns tydliga biologiska skillnader mellan män och kvinnor.

Peterson har miljontals följare på Youtube och har skrivit självhjälpsboken ”12 livsregler: ett motgift mot kaos” som blivit en internationell bästsäljare.

Professorn är nu aktuell med en uppföljande bok: ”Bortom ordning : 12 nya livsregler”

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00