Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Jönköping Pride ställdes in – miss i polistillstånd

Det blev inget pridetåg i Jönköping i helgen. Ett fordonsförbud i polistillståndet gjorde att föreningen Qom ut ställde in arrangemanget. Kommunstyrelsens ordförande uttrycker besvikelse men bedjande kristna är tacksamma över beskedet.

– Det här har varit ett stående böneämne bland bedjare i Jönköping under många år, säger Sigrid Bergström.

Nyheter · Publicerad 14:00, 30 aug 2022

I lördags skulle Jönköpings årliga prideparad ha gått genom stadens centrum, men sent på fredagen meddelade föreningen Qom ut att arrangemanget skulle ställas in. Orsaken var att polistillståndet innehöll ett fordonsförbud.

Nyheten skapade förvirring och varken kommunen eller polisen kände till varifrån kravet på att ha en fordonsfri parad kom, skriver Jönköpings-Posten (JP). Förbudet ströks senare under kvällen, då det visade sig vara ett misstag, men då var det för sent att kontakta alla deltagare igen.

– Vi är en liten förening. Att ta kontakt med alla tog flera timmar och att göra det igen är inte riktigt möjligt, säger Jesper Persson, ordförande för Qom ut, till JP.

Han tycker det är bra att kravet stryks inför nästa år, men i år valde föreningen att i stället uppmana till deltagande i Eksjös prideparad.

Misstaget berodde på att en standardformulering om fordonsförbud råkat komma med i tillståndet, vilket polisen beklagar. Det gör även kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C).

– Vi vill verkligen att paraden ska kunna genomföras och har sett fram emot den, säger hon till JP.

Samtidigt uttrycker många kristna i Jönköping tacksamhet över att tåget ställdes in.

– Det här har varit ett stående böneämne bland bedjare i Jönköping under många år, säger en av dem, Sigrid Bergström, till Världen idag.

Bergström berättar att beskedet uppmärksammades under den pågående tältkampanjen i staden. Att prideparaden skulle ställas in har varit ett specifikt böneämne under kampanjens dagliga morgonbön under den gångna veckan.

– För Gud är allting möjligt, säger Sigrid Bergström.

Hon sörjer över samhällsutvecklingen och menar att kristna måste ta ansvar för att vara ljus och salt. Enligt Sigrid Bergström är utlevd homosexualitet inte Guds vilja för människor, utan något som riskerar att bli destruktivt.

– Gud ser med stort medlidande på alla vilsna människor, men vi som kristna har själva vänt oss ifrån Guds ord och släppt in det här.

Det är dock långt ifrån alla kristna i Jönköping som gläder sig över den inställda marschen. Svenska kyrkan och Immanuelskyrkan i Jönköping har själva haft priderelaterade evenemang den gångna veckan.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10