Det är i en Twitter-diskussion som Joel Halldorf, ledarskribent på Dagen och docent i kyrkohistoria på THS, tar tydlig ställning för homoäktenskap. I en recension av Joel Halldorfs bok Gud: Jakten kritiserar Svenska Dagbladets skribent Lyra Koli honom för att vara inställsam i hbtq-frågor.
I boken vill Halldorf ”ge sken av” att ta ställning för hbtq-personers rättigheter, skriver Lyra Koli och är kritisk till att Joel Halldorf problematiserar hur homosexuella personer kan behandlas i Uganda, men inte ger samma uppmärksamhet åt ”sin närmiljö”.
Det får Joel Halldorf att säga ifrån.
”Intressant att Lyra Koli menar att jag ’ger sken av’ att ta ställning för hbtq-personer när jag kritiserar kyrkans förföljelse och diskriminering i historia och samtid”, skriver han på Twitter.
Längre ner i tråden, som blir som en debatt med Lyra Koli, är han tydlig med sin ståndpunkt.
”Jag tycker det är bra att homosexuella får gifta sig och självklart att de ska få vara en del av kristna församlingar. Och att många kyrkor, inklusive pingst, behöver göra upp med hur de behandlar hbtq-personer”, skriver han.
Världen idag hör av sig till Joel Halldorf för att höra om det är samkönade äktenskap som han syftar på och får bekräftat att det är fallet.
I Twitter-tråden vidhåller Halldorf att hans uppfattning i frågan inte är något nytt.
”Något annat har jag aldrig hävdat”, skriver han och hänvisar till sin bok.
I ett kapitel av boken tar Joel Halldorf upp olika exempel som han menar visar att kristendomen rymmer ”en mängd exempel på hur könsnormer utmanas och genuskategorier rubbas”.
”En kvinna som får barn utan en mans inblandning. Munkar som avstår från sex för att få förenas med sin brudgum, Jesus. Manliga präster i långklänning med krås. Och Jesus själv, som bryter upp kärnfamiljen”, skriver Halldorf i boken.