Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Joel Halldorf Foto: Samuel Björk/Arkiv

Joel Halldorf slutar som ledarskribent på Dagen

Efter fem år i rollen ska teologen Joel Halldorf sluta jobba som ledarskribent på tidningen Dagen. Beslutet var hans eget och något som han meddelade ledningen redan i våras, uppger han.

Nyheter · Publicerad 16:03, 9 okt 2020

Joel Halldorf har varit ledarskribent på Dagen sedan 2015. Men vid det kommande årsskiftet ska han avsluta sitt uppdrag som ledarskribent, rapporterar Dagen.

– Tiden räcker helt enkelt inte till. Men jag kommer fortsätta att medverka i Dagen på andra sätt, säger Joel Halldorf.

Dessa andra sätt handlar, enligt Dagen, om att Halldorf kommer att fortsätta skriva för tidningens kultursidor och vara med i ”Läsarpodden”. 

Vad gäller tidsbristen och önskan om att avsluta sitt uppdrag som ledarskribent är detta något som Joel Halldorf, som har fru och två barn, ska ha tagit upp med tidningsledningen redan i våras. 

– Dels arbetade jag då på min bok och dels går min tjänst på Enskilda högskolan nu in i en mer intensiv fas med handledning av doktorander. Jag märkte att det blev ohållbart gentemot familjen, säger Joel Halldorf till Dagen.

Tidigare i år har ett par av Joel Halldorfs inlägg på Twitter skapat kontrovers, vilket Världen idag har rapporterat om. 

Det första av dessa inlägg gjorde Joel Halldorf i samband med Marie bebådelsedag i mars, då han på Twitter citerade ur Ave Maria, som är en av de mest använda bönerna i katolska kyrkan. “Var hälsad Maria full av nåd, Herren är med dig. Bed för oss, nu och i vår dödsstund”, skrev Halldorf.

Det andra inlägget som skapade kontrovers gjorde Halldorf i en öppen dialog med Svenska Dagbladet-skribenten Lyra Koli, även det på Twitter. Där tog Joel Halldorf ställning för samkönade äktenskap, med orden “Jag tycker det är bra att homosexuella får gifta sig och självklart att de ska få vara en del av kristna församlingar”. 

Utöver sitt engagemang som ledarskribent på Dagen så skriver Halldorf även artiklar åt Expressen samt böcker. Han arbetar samtidigt som lektor i teologi och kyrkohistoria vid Equmeniakyrkans Enskilda högskolan Stockholm (tidigare THS) i Bromma. 

Världen idag har sökt Dagen för att få en kommentar till beskedet, men har i skrivande stund inte fått någon respons.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier