USA

Joe Biden upprörd – beskrivs som ”äldre man med dåligt minne”

Joe Bidens återkommande problem med felsägningar och minnessvårigheter tas upp i en ny rapport.
Joe Bidens återkommande problem med felsägningar och minnessvårigheter tas upp i en ny rapport.

Joe Biden sade Mexiko när han menade Egypten. Och i veckan förväxlade han Frankrikes nuvarande president Macron med Mitterrand, nu avliden president på 90-talet. I en rapport om USA:s presidents hantering av hemlig­stämplade handlingar beskrivs han som en ”äldre man med dåligt minne” – men Biden slår tillbaka.

Publicerad Uppdaterad

– Det är inget fel på mitt minne, kontrade Joe Biden på en hastigt inkallad pressträff i Vita huset på torsdagen, apropå rapportens utsagor om honom själv som en välmenande, äldre man med dåligt minne. 

– Jag vet mycket väl vad jag håller på med, sade Biden.

Strax därefter, när han svarade på frågor om ett annat ämne – Israels krig mot Hamas i Gaza – pratade han dock om Mexikos president när han menade Egyptens.

Den senaste veckan har Biden vid ett tillfälle också sagt att han träffade den tidigare franske presidenten François Mitterrand, när han menade Emmanuel Macron, på ett G7-möte i Storbritannien 2021. Någon dag senare sade han att han, på samma möte, mötte den tyske förbundskanslern Helmut Kohl, när den han träffade var Angela Merkel.

En sympatisk, välmenande äldre man med dåligt minne.

Robert Hur

Den trolige utmanaren till Biden i höst, expresidenten Donald Trump, har också gjort sig skyldig till uppseende­väckande förväxlingar offentligt. Men nu faller det mesta av ljuset på den 81-årige presidenten snarare än på 77-åringen Trump.

På pressträffen kommenterade Biden den särskilde utredaren Robert Hurs rapport om hur Biden under perioder mellan ämbeten som senator och vicepresident, före tiden som president, hanterat hemligstämplade handlingar privat.

Robert Hur tillsattes av Trump som republikansk åklagare i Maryland 2017. Men det var Bidens justitieminister Merrick Garland som bad honom granska hanteringen av hemligstämplade handlingar.

Robert Hur anser att det inte finns grund för åtal som kan leda till fällande dom. Men han ägnar även en del utrymme åt att beskriva, inte så smickrande, sin bild av Bidens förmågor och hur han skulle framstå inför en jury som skulle ta ställning till om han gjort något brottsligt.

”Herr Biden skulle sannolikt framställa sig för juryn som han gjort för oss – en sympatisk, välmenande äldre man med dåligt minne”, skriver Hur.

Powered by Labrador CMS