Salig är var och en som vördar Herren och vandrar på hans vägar. Du får njuta frukten av dina händers verk. Salig är du, det går dig väl!
Psaltaren 128:1–2

Världen idag

USA:s president Joe Biden presenterade flera familjepolitiska förslag i sitt tal till kongressen nyligen. Foto: Melina Mara/AP/TT

Joe Biden driver på i hbtq- och transfrågor

Läkare ska inte kunna välja bort att medverka till könsförändrande behandlingar. Det är en åtgärd USA:s president Joe Biden nu prioriterar, något som oroar många troende. Vita huset driver samtidigt ett lagförslag som kan försvåra för kyrkor att förkunna biblisk äktenskapssyn.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 maj 2021

Joe Bidens första hundra dagar som president har passerat och nyligen höll han sitt första tal till den amerikanska kongressen.

Där fokuserade han bland annat på sin ”familjeplan” i vilken avgiftsfri förskola och en typ av barnbidrag ingår. Han talade sig varm för betald sjuk- och föräldraledighet och billigare sjukförsäkringar.

– Hälsovård ska vara en rättighet, inte ett privilegium i USA, sade han bland annat.

Förslagen kan dock bli svåra att få igenom i kongressen eftersom de är tänkta att finansieras med känsliga skattehöjningar.

Ett annat prioriterat område för Bidens administration är hbtq-frågor. Redan innan Biden valdes pekade konservativa på risken att han skulle låta rättigheter för sexuella minoriteter övertrumfa religionsfriheten.

Dessa pekar nu på formuleringar i lagförslaget ”Equality act”, som inom kort kan passera senaten.

Vita huset hävdar att förslaget handlar om att skydda hbtq-personer från orättvis och kränkande behandling, men Washington Post påpekade nyligen att Equality act innebär en ”historisk kamp” mellan olika gruppers rättigheter. Och religionsfriheten kan bli förlorare.

Konkret skulle Equality act kunna innebära att kristna utbildningar där man till exempel utgår från tvåkönsnormen eller där en biblisk äktenskapssyn förordas bland studenter förlorar allt stöd.

En annan farhåga bland troende är en våg av stämningar mot arbetsgivare för påstådd diskriminering när en viss övertygelse satts som krav för anställning. NPR (National Public Radio) rapporterar att såväl evangelikaler och katoliker som judiska grupper protesterar mot Bidens förslag.  

Equality acts nuvarande utformning hotar att förvandla gudstjänstlokaler till allmänna samlingsplatser där staten ska reglera vad som får sägas och ske, menar National Association of Evangelicals (NAE) i ett uttalande.

”I stället för noggrant utformade vinn/vinn-lösningar som respekterar alla amerikaner ställer Equality act hbt-personer mot dem som tror att Gud skapade människor som man och kvinna”, menar NAE-ledaren Walter Kim.

Han anser att förslaget ”garanterar årtionden av fortsatt polarisering”.

Biden-administrationen medverkade också nyligen till en överklagan till domstol i delstaten North Dakota som slagit fast att man inte får tvinga sjukvårdspersonal att medverka vid könsförändrande operationer.

Advokaten Luke Goodrich, vid juristfirman Becket som specialiserat sig på religionsfrihetsmål, menar att presidenten vill skapa ett tvång i transfrågan som är “dåligt för föräldrar, läkare och religiös frihet”, uppger flera katolska sajter.

Det är dags att vi omvänder oss i frågan om samboskap

Ledare Som protestanter berömmer vi oss av det reformatoriska arvet. ”Reformation” kommer av latinets... onsdag 20/10 00:10

Mördade ledamoten stod för brittisk kristen aktivism

Nyhetskommentar Den konservative brittiske parlamentsledamoten sir David Amess, 69 år, som nyligen mördades av en... onsdag 20/10 00:00

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Olyckan påminde mig om hur skört livet är.

Ungkrönika För några veckor sedan satt jag, min fru Ella och vår dotter Melinda, 1,5 år, i bilen på väg till... onsdag 20/10 00:10

Arbete kan faktiskt vara en form av tillbedjan!

Arbetslivskrönika Jag är inte kunnig i Bibelns grundspråk. Min äldste son, John-Christian, som är teologie doktor, är... onsdag 20/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier