Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

USA:s president Joe Biden presenterade flera familjepolitiska förslag i sitt tal till kongressen nyligen. Foto: Melina Mara/AP/TT

Joe Biden driver på i hbtq- och transfrågor

Läkare ska inte kunna välja bort att medverka till könsförändrande behandlingar. Det är en åtgärd USA:s president Joe Biden nu prioriterar, något som oroar många troende. Vita huset driver samtidigt ett lagförslag som kan försvåra för kyrkor att förkunna biblisk äktenskapssyn.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 maj 2021

Joe Bidens första hundra dagar som president har passerat och nyligen höll han sitt första tal till den amerikanska kongressen.

Där fokuserade han bland annat på sin ”familjeplan” i vilken avgiftsfri förskola och en typ av barnbidrag ingår. Han talade sig varm för betald sjuk- och föräldraledighet och billigare sjukförsäkringar.

– Hälsovård ska vara en rättighet, inte ett privilegium i USA, sade han bland annat.

Förslagen kan dock bli svåra att få igenom i kongressen eftersom de är tänkta att finansieras med känsliga skattehöjningar.

Ett annat prioriterat område för Bidens administration är hbtq-frågor. Redan innan Biden valdes pekade konservativa på risken att han skulle låta rättigheter för sexuella minoriteter övertrumfa religionsfriheten.

Dessa pekar nu på formuleringar i lagförslaget ”Equality act”, som inom kort kan passera senaten.

Vita huset hävdar att förslaget handlar om att skydda hbtq-personer från orättvis och kränkande behandling, men Washington Post påpekade nyligen att Equality act innebär en ”historisk kamp” mellan olika gruppers rättigheter. Och religionsfriheten kan bli förlorare.

Konkret skulle Equality act kunna innebära att kristna utbildningar där man till exempel utgår från tvåkönsnormen eller där en biblisk äktenskapssyn förordas bland studenter förlorar allt stöd.

En annan farhåga bland troende är en våg av stämningar mot arbetsgivare för påstådd diskriminering när en viss övertygelse satts som krav för anställning. NPR (National Public Radio) rapporterar att såväl evangelikaler och katoliker som judiska grupper protesterar mot Bidens förslag.  

Equality acts nuvarande utformning hotar att förvandla gudstjänstlokaler till allmänna samlingsplatser där staten ska reglera vad som får sägas och ske, menar National Association of Evangelicals (NAE) i ett uttalande.

”I stället för noggrant utformade vinn/vinn-lösningar som respekterar alla amerikaner ställer Equality act hbt-personer mot dem som tror att Gud skapade människor som man och kvinna”, menar NAE-ledaren Walter Kim.

Han anser att förslaget ”garanterar årtionden av fortsatt polarisering”.

Biden-administrationen medverkade också nyligen till en överklagan till domstol i delstaten North Dakota som slagit fast att man inte får tvinga sjukvårdspersonal att medverka vid könsförändrande operationer.

Advokaten Luke Goodrich, vid juristfirman Becket som specialiserat sig på religionsfrihetsmål, menar att presidenten vill skapa ett tvång i transfrågan som är “dåligt för föräldrar, läkare och religiös frihet”, uppger flera katolska sajter.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier