Nyheter

JO kritiserar viftning av prideflagga på skola

Det var fel av en skola att ha en aktivitet som innefattade prideflaggning, slår JO fast. (Bilden är från ett annat sammanhang.)
Det var fel av en skola att ha en aktivitet som innefattade prideflaggning, slår JO fast. (Bilden är från ett annat sammanhang.)

Det var fel av en skola i Växjö att ha en aktivitet där eleverna fick vifta med prideflaggor. Det slår justitieombudsmannen (JO) fast. Eleverna kan ha uppfattat det som tvång, anser JO.

Publicerad Uppdaterad

En skola i Växjö får kritik från justitieombudsmannen (JO) efter ett pridefirande 2019, rapporterar lokala medier. En temavecka avslutades med att eleverna fick vifta med egenhändigt tillverkade regnbågsflaggor på skolgården. En förälder som hade uppfattat det som att eleverna tvingats till flaggviftning kritiserade firandet, vilket sedan ledde till att en privatperson gjorde en JO-anmälan.

JO skriver i sitt yttrande att skolan borde ha avstått från att genomföra aktiviteten. Elever och föräldrar kan enligt JO ha uppfattat det som obligatoriskt att vara med och därför får eleverna anses ha blivit tvingade att vifta med prideflaggor.

”Även om skolan ska representera och främja uppfattningar om alla människors lika värde, måste det ske med beaktande av elevernas rätt att ha andra uppfattningar och att inte behöva delta i meningsyttringar”, skriver JO.

Powered by Labrador CMS