Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Foto: Jacob Sunnliden

Jesusbild på byggnad ska täckas över - "Helt absurt"

I Helsingborg ska en studentförening överta ett av Svenska kyrkans församlingshem. På byggnadens fasad sitter en 70 år gammal Jesusbild som ska täckas över, ett beslut som skapar debatt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 18 dec 2015

"Är själv ateist och starkt emot all form av organiserad religion, men förstår inte varför man skulle dölja Jesus på byggnaden". Det är en av många kommentarer som kan läsas på Helsingborgs Dagblads webbplats om den Jesusbild som ska övertäckas.

Det hela handlar om att Helsingborgs studentföreningar den 1 april ska flytta in i det som tidigare var Gustav Adolfs församlingshem, Svenska kyrkan.
Studentlivet ska vara politiskt och religiöst neutralt. Och då tycker man att det blir ett problem med den inmurade Jesusbilden på framsidan av byggnaden. Det är en så kallad relief föreställande Jesus som "Den gode herden" tillsammans med tre lamm. Den är gjord av skulptören Robert Nilsson och har funnits där i 70 år.

Det är studentföreningen Stampus, och kårerna Agora och Ingenjörssektionen som kommit med kravet till Helsingborgs stad att Jesus ska täckas över.
– Att plocka bort bilden hade varit den lättaste lösningen. Men vi förstår det kulturella värde som finns i byggnaden och värnar det, säger Andreas Christensson som är ordförande på Stampus, till Helsingborgs Dagblad.

Beslutet har fått kritik av många lokalbor, men Svenska kyrkan ser inga problem med förändringen.
– Vi har sålt fastigheten till Helsingborgs stad, då kan vi inte ha synpunkter. Vi har sagt att vill man täcka över den är det deras beslut, säger församlingsherde Björn Kjellström till Världen idag.

Huruvida huset med detta blir religiöst neutralt kan man dock diskutera, Svenska kyrkan har nämligen kvar sin närvaro.
– Vi är kvar med ett bra avtal, vi kommer att ha en campuspräst i huset.

Och det är inte bara många helsingborgare som är kritiska till att bilden ska täckas över. Konsthistorikern Joacim Sprung som undervisar på Campus i Helsingborg, säger till lokalradion att Jesusbilden riskerar att bli skadad av att täckas över.
– Det finns många bilder i samhället som stör oss på ett eller annat sätt, säger han. Men vilka konsekvenser får det för resten av stans byggnader med olika symboler – ska de döljas?

Docent Ann-Charlotte Weimarck som arkitekturforskat i Helsingborg menar att Jesusbilden ska ses som en del av vårt kulturarv.

– Vi ska bevara vårt gamla kulturarv. Att som studentkåren nu vill hänga över någonting och sätta sitt Stampus ovanpå, det tycker jag är helt absurt, säger hon till P4 Kristianstad.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
Följ Världen idag i sociala medier