Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Jesus lyftes som förebild i P1-samtal om sexövergreppen

"Vad skulle Jesus ha gjort?" Den frågan ställdes oväntat i P1-programmet Nordegren & Epstein apropå kampanjen, #MeToo om sexuella övergrepp mot kvinnor. Händelsen är ett exempel på den värderings-debatt som tagit fart i kampanjens kölvatten.

Nyheter · Publicerad 13:53, 25 okt 2017

Prästen och författaren Anders-Petter Sjödin sätter ned foten rejält i debatten. ”När ska vi förstå att ’Vi blir vad vi äter’?" skriver han i ett Facebookinlägg om sin senaste flygresa. Han beskriver hur han under resan överöstes av sexuella budskap. På en reklamaffisch såg han en ”photoshopad Victoria's Secret-modell med oproportionellt långa Barbieben och silikonpumpade bröst” som studerades av en liten flicka.

Han beskriver vidare hur han på flygplanet erbjöds filmer i form av ”tio timmars okulär sondmatning av explicit våld och kärlekslöst slentriansex från filmmogulen Weinsteins egen fabrik”.

”Våra själar är alla formade – och delvis deformerade av något. Hur blir framtiden för unga porr- och såpakvaddade unga pojkar som växer upp med pixel-sex och får kondomer i skolan i stället för seriös vägledning om sunda relationer, verklig kärlek, trofasthet och respekt?” skriver Anders-Petter Sjödin.

En liknande analys gör Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen.

”För en kultur som upphöjt den normlösa gränslösheten till överideologi bör #MeToo-debatten inte förvåna. Finns alltid behov av gränser”, skriver Rudenstrand i ett Facebookinlägg.

Politiker gör andra bedömningar om orsaken till övergreppen.

– [De sker] därför att män har mer makt i Sverige och därför att vi ännu inte är ett jämställt land, sa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i en debatt mot KD:s partiledare Ebba Busch Thor i SVT:s Agenda i söndags.

Hon verkade mena att abortlagstiftning, dagis och system som gör att kvinnor lönearbetar är lösningen på problemen.

Ebba Busch Thor å andra sidan menade att rotlöshet och brist på självkänsla hos kvinnor och män är en bakomliggande orsak till övergreppen. Hon sa att en del av lösningen är att stötta familjer så att vi får trygga barn.

I Sveriges Radio P1 hade man en annan lösning på problemet. Där diskuterade programledarna Louise Epstein och Thomas Nordegren huruvida Jesus kan vara en förebild för män.

– En vanlig frågeställning är: Vad skulle Jesus ha gjort? sa Nordegren.

– Ja, vad skulle Jesus ha gjort? Man kanske ska fundera på det i den här debatten, sa Epstein.

– Jag kan inte skryta med att jag gjort det så många gånger, men det finns människor i min omgivning som har ställt sig den frågan i olika situationer, sa Nordegren.

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira... lördag 28/3 00:00

Rysk ledarkupp ett varnande exempel

Ledare Mitt under pågående coronakris sker dramatiska politiska förändringar av närmast statskuppliknande... torsdag 26/3 00:00

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen... lördag 28/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...