Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Jesus inte i fokus när S och C går till kyrkoval

Socialdemokraterna har släppt sitt valmanifest inför höstens kyrkoval. Där nämns kultur, religionsdialog, arbetsmiljö, klimat, feminism och hbtq-frågor. Men inte Jesus.

– Det illustrerar att partiboken sätts framför den kristna bekännelsen, säger Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på Svenska Evangeliska Alliansen (SEA).

Nyheter · Publicerad 10:00, 11 maj 2021

Jacob Rudenstrand har lagt ut en bild på sociala medier som visar att han sökt på ”Jesus” i Socialdemokraternas valmanifest, och att antalet sökträffar var noll.

För Världen idag betonar han att han fick samma resultat när han tittade på befintligt kyrkovalsmaterial hos Centerpartiet och inte heller Sverigedemokraterna kommer att fokusera på Jesus särskilt mycket i sin kyrkovalskampanj, tror han.

– Det är inte direkt någon djuplodande granskning, men jag tycker ändå att det säger något om ett system där man låter helt och halvt partiknutna nomineringsgrupper styra kyrkan, säger Jacob Rudenstrand.

– Jag har inget alls emot att partiaktiva engagerar sig i kyrkan. Problemet är när ideologin blir viktigare än den kristna tron, då urvattnas tron och används som medel för den egna politiska uppfattningen.

När Världen idag tittar på ett längre dokument som Socialdemokraterna har lagt ut inför kyrkovalet – det som man kallar kyrkopolitiskt program – nämns dock Jesus fyra gånger.

Jacob Rudenstrand noterar att ett återkommande argument i nomineringsgruppernas kyrkovalskampanjer är att man inte ska ställa grupper mot varandra.

– Då blir det lite ironiskt att det är just det som sker inom kyrkopolitiken.

SD, C och S är de riksdagspartier som ställer upp i kyrkovalet. Därutöver finns flera nomineringsgrupper som kommer ur riksdagspartiernas tidigare kyrkopolitiska engagemang, såsom Borgerligt Alternativ och Vänstern i Svenska kyrkan. Partipolitiskt fristående grupper är bland andra Posk och Frimodig kyrka.

När de sistnämnda på sin hemsida presenterar profilfrågor inför valet återkommer ”Jesus” 29 gånger. Den första rubriken lyder: ”Jesus är Kyrkans Herre!”

I ett sällsynt utspel nyligen uttryckte ärkebiskopen Antje Jackelén kritik mot att politiska partier styr Svenska kyrkan.

– Det mest konsekventa vore att inte ha nomineringsgrupper med partipolitiska kopplingar, sade hon i en intervju i Dagen.

Jackelén menade också att dagens system har sin förklaring i en annan tid.

– Vi är inte en statskyrka längre. Skulle vi börja om från scratch skulle vi aldrig ha den här kopplingen till de politiska partierna.

Jacob Rudenstrand välkomnar att ärkebiskopen öppet ifrågasätter systemet.

– Det är orimligt att politiska partier styr kyrkan, säger han.

Problemet är när ideologin blir viktigare än den kristna tron, då urvattnas tron och används som medel för den egna politiska uppfattningen.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier