Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Janne Blom talade till sin församling: Tack för bönerna

För första gången sedan mc-olyckan i slutet av augusti besökte Livets Ords pastor Janne Blom en gudstjänst i församlingens lokaler i Uppsala.

– Jag har gråtit under hela lovsången, inte för att jag är ledsen utan för att jag är så gripen, sade Blom.

Nyheter · Publicerad 12:48, 27 mar 2023

Det blev ett känslosamt möte när Janne Blom för första gången på sju månader besökte en gudstjänst i sin församling.

– Det här är ju helt galet. Jag känner mig bara – oj, oj, oj ... Om jag är lite halvdan på rösten så beror det på att jag gråter så mycket hela tiden. Jag har gråtit under hela lovsången, inte för att jag är ledsen utan för att jag är så gripen av att få sjunga med dig, och se dig, inledde Janne Blom sitt framträdande inför Uppsalaförsamlingen.

Blom berättade om hur Guds kärlek hade mött honom gång på gång i den smärta och förtvivlan han kände när han efter fyra veckor vaknade upp efter motorcykelolyckan.

– Det jag är fylld av just nu är tacksamhet. Jag är så tacksam till dig, för alla dina böner, för det är bönen som har räddat mitt liv. Jag var så nära döden, en millimeter från döden. Jag är totalt tagen av att se bönens kraft, fortsatte han och uttryckte sedan även sin stora tacksamhet för alla läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som kämpade för hans liv dygnet runt under de fyra första veckorna då han låg medvetslös.

– Jag gick igenom sex–sju operationer och vid några av de tillfällena stannade mitt hjärta och vid ett annat tillfälle blev det enormt tryck i min vänstra hjärnhalva. De borrade då ett hål i mitt huvud för att få ner trycket, fortsatte han, och beskrev hur det främst är hans vänstra sida som är skadad.

– Vänstra delen av mitt ansikte blev krossat. Nu är benen i mitt ansikte av titan. Mitt ansikte var helt trasigt, men som ni ser nu så ser jag ju rätt bra ut ändå, fortsatte han med ett stort leende.

Janne Blom berättade att den första månaden efter att han hade vaknat var en stor utmaning.

– Med allt detta som är en sanning i dag, att jag sitter i rullstol och kämpade med min kropp, ännu mer i början, så var jag så ledsen. Jag grät på nätterna och kämpade med en sådan djup, djup sorg, sade han.

Mitt i den där situationen ställde han sig frågor som: ”Kan jag vara pastor? Kan jag vara si? Kan jag vara så? Kan jag orka leva?”, berättade Blom.

Men precis som han har berättat i en intervju med Världen idag förklarade han att han upplevde att Gud mötte honom i sorgen.

– Varje natt när jag grät så var det en Fader som kom till mig. Det var den himmelska Fadern. Han fyllde mitt hjärta med sin kärlek. Och är det någonting som jag som pastor har vuxit i, i mitt sjukhusrum, så är det förståelsen av Faderns kärlek. Han kom till mig och sade: ”Jag älskar dig, jag älskar dig, jag älskar dig.”

Han berättade även om hur han fått bli ett vittnesbörd för både personal och patienter. En natt när Janne Blom ringde på personalen för att få smärtstillande kom en undersköterska till rummet.

”Pastor Jan, kan du be för mig”, sade hon.

En annan natt kom hon tillbaka med en patient som ville ta emot Jesus, berättar Janne Blom.

– På mitt rum böjde han knä och vi fick be tillsammans.

Janne Blom riktade sig avslutningsvis till alla som upplever olika svårigheter i sina liv.

– Oavsett dina utmaningar och vad du kämpar med i livet – fysiskt eller psykiskt, när det gäller dina barn eller ditt äktenskap – kom ihåg att det finns en person – Jesus Kristus, Fadern, Anden – som alltid hjälper. Han är alltid där. Så glöm inte det, utan öppna ditt hjärta. Och jag är så glad att jag fick göra det, på nätterna, tidigt på morgnarna.

– Mitt i den djupa ångesten, mitt i den svåra situation som jag var i, så har jag fått ge allt till Herren. Jag har fått komma till honom precis som situationen är. Och varje gång så har han fyllt mig. Jag har blivit så förundrad över hans kärlek, så gripen av hans kärlek, så tagen av hans kärlek, så buren av hans kärlek.

Rune Borgsö, som är en av de tre pastorer som axlat huvudansvaret för församlingen i Janne Bloms frånvaro, berättade i gudstjänsten att han, när han tänkte på Bloms situation och alla tårar han berättat om, hade fått till sig bibelsammanhanget med kvinnan som bryter sönder sin alabasterflaska med nardusbalsam.

– Det var väldigt kostsamt för henne att krossa flaskan – som representerade hennes framtid, trygghet och försörjning – men det skapade något vackert som betjänade Jesus. Så är det med ditt liv, Janne. Kanske upplevde du att mycket krossades i ditt liv, men ut ur det kommer något vackert och väldoftande som förhärligar Kristus och som Gud kan använda.

Jag är så tacksam till dig, för alla dina böner, för det är bönen som har räddat mitt liv.

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00