Nyheter

IVO: Fel nämna Gud i abortsamtal

När en kvinnlig läkare här på Danderyds sjukhus, i samtal med en abortsökande kvinna, "personifierade" fostret och antydde att det var en Guds gåva, så var det ett brott mot reglerna. Det fastslår Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Foto: Henrik Montgomery / TT

Att en läkare med religiösa anspelningar försöker avråda en kvinna från abort får inte förekomma. Det fastslår inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter ett aktuellt fall på Danderyds sjukhus.Men det vore lika fel att pressa en kvinna till att göra abort, säger IVO till Världen idag.

Publicerad Uppdaterad

Bakgrunden är en anmälan mot Danderyds sjukhus från en abortsökande kvinna. Hon hade först genomgått en abort som misslyckats. När hon i ett uppföljningsmöte önskade få en ny abort ska läkaren ha försökt avråda henne. Och detta ska, enligt kvinnans anmälan, ha skett med ”religiösa anspelningar”. Läkaren ska, enligt kvinnan ha ”personifierat fostret” genom att ”visa ultraljudsbilder, prata mina och hennes barn och berätta hur starkt barnet är”, skriver hon i sin anmälan som fortsätter: ”Kanske är det så att Gud pratat med dig nu att du ska behålla, barnet har ju trots allt överlevt en skrapning…”

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS