Nyheter

Ivo anmäler läkaren bakom assisterat självmord

Läkaren Staffan Bergström Foto: Bertil Ericson
Läkaren Staffan Bergström Foto: Bertil Ericson
Läkaren Staffan Bergström Foto: Bertil Ericson
Läkaren Staffan Bergström Foto: Bertil Ericson

Läkaren Staffan Bergström assisterade en ALS-sjuk mans självmord tidigare i somras. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutat att anmäla honom, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Publicerad Uppdaterad

Läkaren beslutade att assistera självmordet sedan patientens resa till en klinik Schweiz för dödshjälp ställdes in på grund av coronaviruset. Den 14 juni drack patienten en dödlig dos starkt sömnmedel utrört i en fruktsmoothie i sitt hem och avled kort därefter, skriver Dagens Nyheter.  

När den ALS-sjuke mannen somnat in anmälde läkaren, som är professor emeritus i internationell hälsa vid Karolinska institutet, sig själv till polisen och en anmälan om medhjälp till dråp har upprättats.

– Jag förutsåg naturligtvis att det här skulle hända, säger Staffan Bergström, enligt DN och berättar hur han förberedde med alla handlingar, journalutdrag från Karolinska universitetssjukhuset och ett intyg från den ALS-sjuke mannen om att han uttryckligen önskade läkarens hjälp att dö.

Nu anmäler alltså även Ivo läkaren.

”Ivo konstaterar också att det av media framkommer att händelsen redan granskas av åklagare men det fråntar inte IVO skyldigheten att anmäla åtal enligt PLS (Patientsäkerhetslagen)”, skriver myndigheten.

Powered by Labrador CMS