Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Tobias Billström säger att den nya regeringen inte kommer använda sig av begreppet ”feministisk utrikespolitik”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Israelton kan ändras – och ”feministisk” utrikespolitik slopas

Mycket kommer att vara sig likt i Sveriges utrikespolitik även med en ny regering, inte minst i de stora frågorna om Natoanslutning och stöd till Ukraina. Men det finns också öppningar för en mer Israelvänlig linje än under S-regeringen, och kanske också ökat fokus på förföljda kristna.

Nyheter · Publicerad 10:00, 20 okt 2022

Den nya regeringen kommer inte att dra tillbaka erkännandet av den palestinska staten, meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) under tisdagen. Detta trots att Moderaterna och övriga högerpartier var mycket kritiska till S-regeringens erkännande 2014.

– Man kan inte återta den typen av erkännande, hävdade Billström i SVT:s Aktuellt.

– Men det förtjänar att ännu en gång uttalas hur olyckligt det var att göra en sådan åtgärd, sade han och meddelade att den här regeringen inte kommer att erkänna stater som saknar kontroll över sitt territorium.

En av de viktigaste frågorna för Sverige just nu är medlemskap i Nato. Den förra regeringen använde en mjukare ton mot Turkiet, som öppnat för att blockera Sveriges ansökan, och en liknande linje verkar Kristerssons regering hålla.

Billström beskriver Turkiet som en demokrati om än med ”auktoritära drag” och betonade i Aktuellt att den nuvarande regimen kommit till makten på ”legal” väg. Han sade också att den islamkritik som bland annat Sverigedemokraterna idkar inte är något problem i relationen till Turkiet eftersom religion inte är en del av samtalen.

Den S-ledda regeringen satsade stort på att lansera en så kal­lad feministisk utrikespolitik. Det begreppet slopas nu, även om Billström lovar att Sverige fortsatt ska driva jämställdhetsfrågor internationellt.

– Jämställdhet är ett kärnvärde för Sverige och också ett kärnvärde för den här regeringen. Där­emot kommer vi inte använda oss av begreppet feministisk utrikespolitik därför att etiketter har en tydlig tendens att skymma innehållet, säger Billström till TT.

Såväl SD som KD och L har på olika sätt de senaste åren lyft behovet av att fokusera tydligare på den stora globala förföljelsen av kristna. Huruvida detta återspeglas i faktiska åtgärder återstår att se.

När Världen idag före valet frågade Ulf Kristersson hur han ser på frågan konstaterade han att kristen tro i stora delar av världen verkligen är en grund för förföljelse.

– Och det är förfärligt att det är på det sättet.

– Sedan förstår alla att Sveriges påverkansmöjligheter på några av de diktaturer som förföljer är rätt begränsade.

Han sade också att det ”väldigt sällan varit utsatta kristna minoriteter som Sverige har höjt rösten för”. Kanske kan det tolkas som en signal om en förändring under hans regering.

En annan fråga som återstår att besvaras är den om en möjlig flytt av Sveriges ambassad i Israel från Tel Aviv till huvudstaden Jerusalem. Detta står KD, L och SD alla bakom, medan M varit mer svävande. Inför valet svarade M i en enkät med Världen idag att man inte driver något sådant förslag men att det är ”fullt möjligt om det sker i en EU-kontext”.

Överlag förväntas den nya regeringen, där flera uttalade Israelvänner ingår, föra en mer Israelvänlig politik än den tidigare.

Jämställdhet är ett kärnvärde för Sverige och också ett kärnvärde för den här regeringen.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00