Gaza

Israels Sverigeambassadör: Vi är inte i krig med palestinier

Världen idag var på plats när Israels Sverigeambassadör besökte riksdagen.

Israel är inte i krig med palestinier, utan med Hamas. Det poängterade Israels Sverigeambassadör Ziv Nevo Kulman då han besökte riksdagen förra veckan.

– Det vi är oroliga för är att situationen ska utvecklas till en regional konflikt, sade han.

Publicerad Uppdaterad

Förra veckan gästades riksdagen av den israeliske ambassadören i Sverige, Ziv Nevo Kulman, för att tala om situationen i Israel. Seminariet, som arrangerades av Vänskapsförbundet Sverige-Israel, inleddes med att åhörarna fick se en drygt två minuter lång film om Hamas terrordåd mot Israel den 7 oktober. En längre film på drygt 40 minuter har tidigare visats för internationell press, bland annat svensk.

Ett kort film om Hamas terrordåd den 7 oktober visades för de svenska politikerna.

– Det är en svår etisk balansgång att visa materialet, inte minst med tanke på de dödas anhöriga. Men vi visar filmen för att det finns krafter som menar att terrorattacken inte ägt rum, sade Ziv Nevo Kulman och påpekade att det mesta av materialet kommer från det som Hamas själva har lagt upp på sociala medier utifrån kroppskameror på terrorister, men även från övervakningskameror och från kroppskameror på israelisk personal som kom till undsättning.

Ambassadören berättade att det pågår ett intensivt arbete med att identifiera personer som mördades av Hamas den 7 oktober. Men det är utmanande. Kroppar kan vara svårt brända eller inte kompletta.

– Ibland får vi bara in ett finger. I ett annat bränt stycke som kom in för analys hittades dna från fem personer. Det går inte föreställa sig vad människorna råkat ut för.

Vid tidpunkten för seminariet hade 250 000 israeliska medborgare blivit evakuerade. Både från området norr om Gaza och från området söder om Libanon.

– Det vi är oroliga för är att situationen ska utvecklas till en regional konflikt. Det finns krafter som vill detta. Vi har Hamas i Gaza, men även på Västbanken. Ryssland kontrollerar Syrien och vi har inte sett något ryskt fördömande av Hamas attack. Vi vill inte heller ha krig med Libanon, men dess regering kan inte ens skydda sin egen befolkning, sade ambassadören och syftade på Hizbollahs närvaro i Libanon på flera ställen och den beskjutning som skett mot Israel.

Han nämnde även ärkefienden Iran som försöker provocera Israel via ”proxies”, det vill säga ombud. Till exempel i form av Houtirebellerna i Jemen. De senare har avfyrat ett flertal missiler mot Israel, missiler som skjutits ner av Israel och av Saudiarabien.

– Iran har inget intresse av och vill inte heller se finansiell stabilitet bland palestinier, sade Ziv Nevo Kulman. 

Men kriget är till stor del också ett informationskrig där desinformation är ett viktigt verktyg för Israels fiender, sade ambassadören. Israels markoffensiv föregicks av flygblad riktade till Gazas invånare att sätta sig i säkerhet i söder.

– Vi är inte i krig med palestinska folket, utan med Hamas, sade Ziv Nevo Kulman.

På frågan om det finns en strategi för tillbakadragande från Gaza svarar han:

– Svår fråga. Vi bad inte om det här kriget. Vi kan inte heller rå över att vår fiende gömmer sig under sjukhus och aktivt hindrar sin egen befolkning att sätta sig i säkerhet från krigszoner. Samtidigt har vi en inre konflikt i vårt eget land. Vi är i krig samtidigt som hundratals israeler – från spädbarn till åldringar – är gisslan i Gaza. Medborgare som vi måste rädda.

På Världen idags fråga om hur Israel, under kriget i Gaza, hanterar 1,6 miljoner araber som är israeliska medborgare svarar han att araber finns i hela det israeliska samhället. Han gav därefter ett exempel:

– I den israeliska polisen arbetar såväl kristna som muslimer och judar, men Hamas gör ingen skillnad. De mördar alla de kommer åt. Vi vet också att Hamas gick in i hus och mördade hela familjer med beduiner – araber med israeliskt medborgarskap. Det spelade igen roll att de var muslimer. De ses som kollaboratörer och ska därför dö.

Powered by Labrador CMS