Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovitj, till vänster, samtalar med Israels president Isaac Herzog på Stamford Bridge i London. Foto: Kobi Gideon/GPO/AP/TT

Israels president hyllar Chelseas insats mot judehat

Den brittiska storklubben och regerande Champions League-mästaren Chelsea fick i helgen besök av Israels president Isaac Herzog under dennes resa i Storbritannien. Chelseaägaren Roman Abramovitj har de senaste åren gjort stora insatser för att motverka antisemitism inom fotbollen och i samhället i stort.

Nyheter · Publicerad 14:00, 24 nov 2021

Abramovitj, som har judiska rötter och är medborgare i Israel, äger fotbollsklubben Chelsea men har de senaste åren sällan synts till i London.

I helgen var han dock på plats på Chelseas hemmaarena Stambord Bridge för att samtala med Israels president Isaac Herzog.

Bakgrunden till mötet är att Abramovitj plöjt in mycket pengar och engagemang i projekt för att motverka antisemitism i och utanför fotbollen. Det handlar bland annat om ett konstgalleri till åminnelse av Förintelsen och initiativet ”Say no to antisemitism” som klubben och lagets spelare medverkat i.

– Idrottens kultur och politik för ibland fram det värsta hos människor. Vi har sett det om och om igen med antisemitism, rasism och våld på och utanför arenor, och hos atleter som vägrar tävla mot eller skaka hand med sina israeliska kollegor, sade Isaac Herzog under besöket enligt Times of Israel.

– Er fotbollsklubb är ett skinande exempel på hur sport och idrottslag kan vara en kraft för något gott och för att forma en mer tolerant morgondag, sade Herzog.

I samband med arrangemanget hedrades också 92-årige tyngdlyftaren och Förintelseöverlevaren Ben Helfgott som tävlade i OS i Melbourne 1956.

Isaac Herzog har genomfört ett tredagarsbesök i Storbritannien under vilket han bland annat mött prins Charles, premiärminister Boris Johnson och ledare för flera judiska organisationer.

Idrottens kultur och politik för ibland fram det värsta hos människor.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier