Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Israels plan: Öppna för turister i april

Redan i mitten av april hoppas Israels turistminister att utländska turister, som vaccinerats mot covid-19, ska kunna besöka landet igen. I går återinfördes dessutom möjligheten för landets egna medborgare att flyga till Israel från var som helst i världen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 21 mar 2021

I nuläget får icke-medborgare bara komma in i Israel under mycket begränsade omständigheter och med godkännande från speciell statlig kommitté, konstaterar Jerusalem Post.

När den israeliska tidningen pratade med turistministern, Orit Farkash-Hacohen, på måndagen, lät dock ministern förstå att situationen kan komma att förändras ganska snart, så att utländska turister som är vaccinerade kan få resa in igen.  

– Vi jobbar med frågan; jag hoppas att vi kan börja kring mitten av april, sade Farkash-Hacohen.

När ministern deltog som talare på den tyska resemässan ITB Berlins digitala konferens förra veckan var hon lite mindre specifik. Enligt ett pressmeddelande från israeliska turistmyndigheten uppgav hon då att det kunde röra sig ”om en månad eller så”, tills de kunde börja öppna upp för utländska turister.

Orit Farkash-Hacohen talade då inte heller bara om att covid-19-vaccinerade turister skulle kunna resa in framöver, utan även turister med negativt PCR-test för coronaviruset. Därtill betonade hon att den öppning för internationella turister som regeringen planerar för är en gradvis öppning.

– Som turistminister vill jag se fler vaccinerade turister och turister med negativa PCR-test, men det är en gradvis process. Det är viktigt att vi inför policyer som är balanserade och gör det möjligt för oss att öppna landets flygplatser igen samtidigt som vi skyddar allmänhetens hälsa, sade hon.

Farkash-Hacohen konstaterade också att Israel redan har vaccinerat omkring 80 procent av den vuxna befolkningen, och passade på att utnämna landet som ett ”hälsosamt resmål” framöver.

Fram tills i går fanns det även ett indirekt hinder för israeliska medborgare som ville resa in i landet, då det endast tilläts internationella flygningar från ett begränsat antal städer i världen.

Efter ett regeringsbeslut i söndags är det nu dock öppet för flyg till Israel från var som helst i världen, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz. Motivet till beslutet ska ha varit att underlätta för medborgare som vill komma till Israel för att kunna rösta i valet nästa vecka, men som fastnat i utlandet.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10