Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Israels försvarssystem kan komma att exporteras till arabland

Det avancerade israeliska missilförsvarssystemet Iron Dome kan komma att exporteras till Förenade arabemiraten. Om affären blir av kan den i sin tur bli början på ett regionalt försvarssystem, som skulle förbättra Israels beredskap gentemot hotet från Iran.

Nyheter · Publicerad 08:00, 5 feb 2022

Så sent som i söndags, mitt under Israels president Isaac Herzogs historiska besök i Förenade arabemiratens (UAE) huvudstad Abu Dhabi, avfyrades en ballistisk missil mot staden, som dock kunde skjutas ner utan att någon blev skadad, rapporterar tidningen Times of Israel.

Missilen tros ha avfyrats av de Iranstödda huthi­rebeller, som utgör ena sidan i inbördeskriget i Jemen, och som också tog på sig attacken med hänvisning just till Israel.

”Vår attack bevisar att Förenade arabemiraten inte är säkert så länge som det fortsätter att tjäna sionistfienden i Abu Dhabi och Dubai”, ska en talesperson för huthi­rebellerna ha meddelat, enligt israeliska Kanal 12:s nyheter.

Medan UAE inte gränsar till Jemen, utan ligger på tiotals mils avstånd från det inbördeskrigsdrabbade landet, står den federala gulfstaten på den jemenitiska regeringens sida i inbördeskriget, vilket gör att de i likhet med den allierade grannen Saudiarabien står under både huthi­rebellernas och Irans hot.

Den senaste missilattacken, som alltså inträffade den 30 januari, var den tredje mot Förenade arabemiraten under årets första månad, där tre utländska arbetare också dog i den attack som ägde rum den 17 januari.

Frågan är nu om Förenade arabemiraten, som annars använder sig av ett sydkoreanskt missilförsvarssystem, kommer att importera det israeliska missilförsvarssystem som på engelska kallas för Iron Dome, eller Järnkupolen på svenska.

I måndags rapporterade israeliska Kanal 13 att samtal kring en försäljning av flera vapensystem till UAE har påbörjats, och att en försäljning av Järnkupols­systemet skulle kunna innebära början på ett regionalt försvarssystem som skulle ge Israel förvarningar om eventuella attacker från Iran.

Även Saudiarabien har varit på tal när det gäller export av Järnkupolen, men enligt israeliska Kanal 12 så ska det inte ha tagits något beslut än om export vare sig till Förenade arabemiraten eller Saudi­arabien.

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00