Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Israels 50 bästa vänner har utsetts

Organisationen Israel Allies Foundation har skapat en topplista över vad de beskriver som ”Israels 50 främsta kristna allierade”. Förstanamnet på listan är Paula White, ”Trumps personliga pastor” och på 40:e plats finns den norske Livets Ord-pastorn Mats-Ola Ishoel.

Nyheter · Publicerad 08:00, 16 okt 2020

Israel Allies Foundation (IAF) grundades 2007 och är en organisation som förenar pro-israeliska parlamentsledamöter från olika delar av världen. Den nya topp 50-listan över Israels främsta kristna allierade är enligt organisationen deras första sådana, och innehåller flera personer som Världen idag har rapporterat om genom åren.

Norskbördige Mats-Ola Ishoel, som jobbar som pastor i Livets Ord-församlingen i Moskva och som Världen idag senast skrev om med anledning av hans motorcykelfärd genom Ryssland, är ett av namnen på listan, om än först på plats 40.

Enligt IAF:s motivering är Ishoel ”engagerad i att främja relationen mellan Ryssland och Israel”. Det konstateras vidare att norrmannen är värd för Rysslands största årliga Israel-stöttande sammankomst, på israeliska självständighetsdagen, att han predikar om vikten av att stå med Israel och att han leder pastorsgrupper under resor till Israel.

Förstanamnet på IAF:s topplista är amerikanen Paula White, som i likhet med Ishoel är pastor inom Trosrörelsen, och som av IAF beskrivs som ”känd som presidentens pastor och starkt pro-Israel”. Enligt IAF har hennes stöd för Israel ”stärkt USA-Israel-relationen på sätt som människor aldrig fullt ut kommer att förstå”.

Medieprofilen Pat Robertson, som grundade den av Världen idag ofta citerade nyhetssajten CBN, kvalar in som nummer sju på topplistan, vilket bland annat motiveras med att han har varit en ståndaktig stöttare av Israel som under sin karriär har samlat in miljoner dollar till pro-israeliska projekt och organisationer.

Tidigare presidentkandidaten, Arkansas-guvernören och pastorn Mike Huckabee, som numera jobbar som värd för ett tv-program på kristna nätverket TBN, är listans nummer åtta. IAF påpekar att Huckabee har varit i Israel många gånger och även lett solidaritetsresor dit, att han brukar försvara Israel i medier och att han var en av de mest frimodiga förespråkarna av USA:s ambassadflytt från Tel Aviv till Jerusalem.

Böneorganisatören Mike Evans, som startade Facebook-sidan Jerusalem Prayer Team, innehar plats elva på listan, och på plats 22 finns evangelisten Franklin Graham, som i likhet med sin far beskrivs som en ”frimodig anhängare till den judiska staten”.

Pastorn Jentezen Franklin återfinns på plats 30, och beröms, i likhet med Pat Robertson för de pengar han samlat in till hjälpprojekt i Israel.

Ytterligare personer på listan som kan kännas igen från Världen idags rapportering är republikanska politikern Michele Bachman (plats 37), tv-evangelisten Kenneth Copeland (plats 42), och ungerske pastorn Sandor Nemeth (plats 6).

Listans topp tio

1. Paula White

2. Alan Clemmons

3. Larry Huch

4. John Hagee

5. Dick Saulsbury

6. Sandor Nemeth

7. Pat Robertson

8. Mike Huckabee

9. Glenn Plummer

10. Earl Cox

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Ung. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin... lördag 24/10 13:27

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Ung. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...