Tusentals och åter tusentals människor runt om i Israel har i flera månader demonstrerat mot den sittande koaltionsregeringen, ledd av premiärminister Benjamin Netanyahu. Demonstranter har även blockerat vägar, bland annat tillfarter till den internationella flygplatsen Ben Gurion, under protesterna som uppges vara de mest omfattande i Israels historia.
– Det är stressat här, människor känner extrem ångest över situationen, berättar guiden och skribenten Christina Toledano via telefon från hemmet i Israel.
Det hela handlar om ett lagförslag från högerregeringen som skulle innebära att det israeliska parlamentet får makt att upphäva domar från landets högsta domstol.
Det handlar om en maktförskjutning från Högsta domstolen till parlamentet, Knesset, vilket kritiker påstår hotar landets demokrati och är tecken på en auktoritär strömning. Det finns en oro för att domstolens politiska oberoende kan naggas i kanten.
Men flera debattörer påpekar att Israel med förslaget snarare skulle närma sig den ordning som finns i europeiska demokratier, såsom Sverige.
Stefan Olsson, statsvetare samt riksdagsledamot (M), uppfattar att regeringen Netanyahu vill föra Israel i riktning mot den filosofi som råder i flera västländer.
”Vad Netanyahus koalition vill göra är att sätta folksuveräniteten främst, genom att låta parlamentet ha sista ordet i frågor som har med grundläggande rättigheter att göra”, skriver Olsson på Facebook.
– Landets högsta domstol har gett sig själv en sådan makt att man i princip kunnat annullera allt som bestämts av vår demokratiskt valda regering, säger Christina Toledano.
Hon menar att den uppkomna situationen i själva verket handlar om vänstersympatisörers ovilja att respektera valresultatet, där Netanyahus högerkoalition fick knapp majoritet.
Vissa har till och med spekulerat i om den upptrissade situationen kan urarta i inbördeskrig.
– Jag tror inte det blir något inbördeskrig och hoppas att det ska lugna ner sig på gatorna, säger Christina Toledano.
I och med att vänsterpartierna, i minoritet i Knesset, inte vill samtala om president Isaac Herzogs förslag till kompromiss är läget just nu låst.
Hundratals reservister inom militären har meddelat att de, i protest mot regeringens lagförslag, inte tänker tjänstgöra som vanligt. Benjamin Netanyahu har svarat med att uppmana militärens stabschef Herzl Halevi att ”ta sig an” reservisternas pliktvägran.