Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Israeliskt lagförslag i linje med europeisk ordning

De omfattande protesterna mot Israels regerings har pågått sedan årsskiftet. Orsaken sägs vara lagförslag om att flytta makt från Högsta domstolen till parlamentet, men bedömare menar att roten snarare handlar om en ovilja att acceptera valresultatet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 25 mar 2023

Tusentals och åter tusentals människor runt om i Israel har i flera månader demonstrerat mot den sittande koaltionsregeringen, ledd av premiärminister Benjamin Netanyahu. Demonstranter har även blockerat vägar, bland annat tillfarter till den internationella flygplatsen Ben Gurion, under protesterna som uppges vara de mest omfattande i Israels historia.

– Det är stressat här, människor känner extrem ångest över situationen, berättar guiden och skribenten Christina Toledano via telefon från hemmet i Israel.

Det hela handlar om ett lagförslag från högerregeringen som skulle innebära att det israeliska parlamentet får makt att upphäva domar från landets högsta domstol.

Det handlar om en maktförskjutning från Högsta domstolen till parlamentet, Knesset, vilket kritiker påstår hotar landets demokrati och är tecken på en auktoritär strömning. Det finns en oro för att domstolens politiska oberoende kan naggas i kanten.

Men flera debattörer påpekar att Israel med förslaget snarare skulle närma sig den ordning som finns i europeiska demokratier, såsom Sverige.

Stefan Olsson, statsvetare samt riksdagsledamot (M), uppfattar att regeringen Netanyahu vill föra Israel i riktning mot den filosofi som råder i flera västländer.

”Vad Netanyahus koalition vill göra är att sätta folksuveräniteten främst, genom att låta parlamentet ha sista ordet i frågor som har med grundläggande rättigheter att göra”, skriver Olsson på Facebook.

– Landets högsta domstol har gett sig själv en sådan makt att man i princip kunnat annullera allt som bestämts av vår demokratiskt valda regering, säger Christina Toledano.

Hon menar att den uppkomna situationen i själva verket handlar om vänstersympatisörers ovilja att respektera valresultatet, där Netanyahus högerkoalition fick knapp majoritet.

Vissa har till och med spekulerat i om den upptrissade situationen kan urarta i inbördeskrig.

– Jag tror inte det blir något inbördeskrig och hoppas att det ska lugna ner sig på gatorna, säger Christina Toledano.

I och med att vänsterpartierna, i minoritet i Knesset, inte vill samtala om president Isaac Herzogs förslag till kompromiss är läget just nu låst.

Hundratals reservister inom militären har meddelat att de, i protest mot regeringens lagförslag, inte tänker tjänstgöra som vanligt. Benjamin Netanyahu har svarat med att uppmana militärens stabschef Herzl Halevi att ”ta sig an” reservisternas pliktvägran.

Landets högsta domstol har gett sig själv en sådan makt att man i princip kunnat annullera allt som bestämts av vår demokratiskt valda regering.

Så är Israel uppbyggt

Israel är en parlamentarisk demokrati, med rösträtt för alla medborgare över 18 år.

I stället för en konstitution har landet ett antal ”basic laws” med stark ställning (liknande Storbritannien).

Landets högsta domstol har 15 domare, som nomineras av en kommitté av tre HD-domare, två personer från Advokatsamfundet, två ministrar och två Knesset-ledamöter. Minst sju röster krävs för att en domare ska utses.

Israeliska regeringens kritik är att juristerna har majoritet (ett slags ”veto”) över de folkvalda kommittémedlemmarna. (I t ex Sverige utses HD-domarna av regeringen.)

Parlamentet (Knesset) har 120 ledamöter. Alltsedan 1948 har det funnits arabiska ledamöter.

Valsystemet är proportionellt med många småpartier i Knesset, varför majoritetsstyre är svårt

Regeringen leds av en premiärminister. Landet har även en president som opolitisk statschef med ceremoniell funktion.

Källa: Wikipedia, Israels ambassad i Sverige

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00