Nyheter

Israeliskt företag kan revolutionera odlingen av saffran

Saffran är inte billigt – det vet de flesta som har bakat lussekatter. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Saffran utvinns ur krokusens pistill, men det krävs en stor mängd blommor för att bara få ihop ett kilo av den dyrbara kryddan. Foto: Olivier Maire/AP/TT

Ett nystartat israeliskt företag hoppas på ett paradigmskifte inom saffransodlingen. Genom odling av den dyrbara kryddan inomhus hoppas de få fyra gånger så stora skördar som normalt.

Publicerad Uppdaterad

Minst 100 000 krokusar, som plockas och rensas för hand, krävs för att det ska gå att utvinna blott ett kilo torkad saffran. Men en ny metod från ett israeliskt uppstartsföretag kan nu komma att revolutionera odlingen. Det är bolaget Saffron-Tech, som startade år 2020, som utvecklat en teknik som gör att de kan skörda saffran fyra gånger per år i stället för en som är det vanliga inom saffransodlingen. Dessutom odlas krokusarna, som saffran utvinns ifrån, inomhus i stället för på öppna fält.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS