Den nya Alzheimerbehandlingen, som ska börja testas i en fas 1-studie, beskrivs av den israeliska forskningsnyhetssajten No Camels som ”banbrytande” och som något som skulle kunna göra stor skillnad i kampen mot sjukdomen.
Behandlingen utvecklas av det farmaceutiska företaget Immunobrain Checkpoint (IBC) och bygger på 20 års forskning som ett forskarlag på Weizmann-institutet för vetenskap, ett par mil söder om Tel Aviv, har gjort. Forskningsledare är professor Michal Schwartz på institutionen för neurobiologi.
Genom åren har forskargruppen kunnat visa på immunsystemets roll för en frisk hjärna. Enligt professor Schwartz var det upptäckten att vissa typer av immunsystemsceller behövs för att reparera skadad vävnad i centrala nervsystemet som ledde dem vidare. Under åren 2004 till 2006 gjorde de sedan en stor upptäckt på vägen mot en Alzheimerbehandling.
– Vi upptäckte för första gången att hjärnans funktion är beroende av immunsystemets integritet. Det var en stor överraskning eftersom immunsystemet inte är en del av hjärnans nätverk, säger Schwartz.
Det var sedan på den här forskningens grund som företaget IBC, som grundades 2016, skapade en antikropp som är tänkt att användas för att aktivera kroppens immunsystem, vilket man hoppas ska kunna få igång reparationsprocesser i människor med Alzheimers sjukdom.
Metoden har redan visat sig effektiv i försök på möss, där den inte bara kunde reducera mössens Alzheimersymptom utan till och med vände deras förlust av kognitiv förmåga.
– Att se hur robust effekten är i så många djurmodeller och på både symtom och patologi förstärker min förhoppning om att vi aktiverar en generell mekanism som behövs för reparation av hjärnan i de här förödande tillstånden, säger professorn.
IBC planerar att påbörja sin första studie på människor under fjärde kvartalet 2021, på patienter med tidig Alzheimer.