Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Israeliska forskare ser framsteg i kampen mot Alzheimer

En ny slags Alzheimerbehandling, som syftar till att reparera hjärnan genom att aktivera kroppens eget immunsystem, ska börja testas kliniskt. Bakom den kommande testningen ligger 20 års forskning på det israeliska Weizmann-institutet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 20 nov 2020

Den nya Alzheimer­behand­lingen, som ska börja testas i en fas 1-studie, beskrivs av den israeliska forskningsnyhetssajten No Camels som ”banbrytande” och som något som skulle kunna göra stor skillnad i kampen mot sjukdomen.

Behandlingen utvecklas av det farmaceutiska företaget Immunobrain Checkpoint (IBC) och bygger på 20 års forskning som ett forskarlag på Weizmann-institutet för vetenskap, ett par mil söder om Tel Aviv, har gjort. Forskningsledare är professor Michal Schwartz på institutionen för neurobiologi.

Genom åren har forskargruppen kunnat visa på immunsystemets roll för en frisk hjärna. Enligt professor Schwartz var det upptäckten att vissa typer av immunsystemsceller behövs för att reparera skadad vävnad i centrala nervsystemet som ledde dem vidare. Under åren 2004 till 2006 gjorde de sedan en stor upptäckt på vägen mot en Alzheimer­behandling.

– Vi upptäckte för första gången att hjärnans funktion är beroende av immunsystemets integritet. Det var en stor överraskning eftersom immunsystemet inte är en del av hjärnans nätverk, säger Schwartz.

Det var sedan på den här forskningens grund som företaget IBC, som grundades 2016, skapade en antikropp som är tänkt att användas för att aktivera kroppens immunsystem, vilket man hoppas ska kunna få igång reparationsprocesser i människor med Alzheimers sjukdom.

Metoden har redan visat sig effektiv i försök på möss, där den inte bara kunde reducera mössens Alzheimersymptom utan till och med vände deras förlust av kognitiv förmåga.

– Att se hur robust effekten är i så många djurmodeller och på både symtom och patologi förstärker min förhoppning om att vi aktiverar en generell mekanism som behövs för reparation av hjärnan i de här förödande tillstånden, säger professorn.

IBC planerar att påbörja sin första studie på människor under fjärde kvartalet 2021, på patienter med tidig Alzheimer.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...