Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Israeliska forskare ser framsteg i kampen mot Alzheimer

En ny slags Alzheimerbehandling, som syftar till att reparera hjärnan genom att aktivera kroppens eget immunsystem, ska börja testas kliniskt. Bakom den kommande testningen ligger 20 års forskning på det israeliska Weizmann-institutet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 20 nov 2020

Den nya Alzheimer­behand­lingen, som ska börja testas i en fas 1-studie, beskrivs av den israeliska forskningsnyhetssajten No Camels som ”banbrytande” och som något som skulle kunna göra stor skillnad i kampen mot sjukdomen.

Behandlingen utvecklas av det farmaceutiska företaget Immunobrain Checkpoint (IBC) och bygger på 20 års forskning som ett forskarlag på Weizmann-institutet för vetenskap, ett par mil söder om Tel Aviv, har gjort. Forskningsledare är professor Michal Schwartz på institutionen för neurobiologi.

Genom åren har forskargruppen kunnat visa på immunsystemets roll för en frisk hjärna. Enligt professor Schwartz var det upptäckten att vissa typer av immunsystemsceller behövs för att reparera skadad vävnad i centrala nervsystemet som ledde dem vidare. Under åren 2004 till 2006 gjorde de sedan en stor upptäckt på vägen mot en Alzheimer­behandling.

– Vi upptäckte för första gången att hjärnans funktion är beroende av immunsystemets integritet. Det var en stor överraskning eftersom immunsystemet inte är en del av hjärnans nätverk, säger Schwartz.

Det var sedan på den här forskningens grund som företaget IBC, som grundades 2016, skapade en antikropp som är tänkt att användas för att aktivera kroppens immunsystem, vilket man hoppas ska kunna få igång reparationsprocesser i människor med Alzheimers sjukdom.

Metoden har redan visat sig effektiv i försök på möss, där den inte bara kunde reducera mössens Alzheimersymptom utan till och med vände deras förlust av kognitiv förmåga.

– Att se hur robust effekten är i så många djurmodeller och på både symtom och patologi förstärker min förhoppning om att vi aktiverar en generell mekanism som behövs för reparation av hjärnan i de här förödande tillstånden, säger professorn.

IBC planerar att påbörja sin första studie på människor under fjärde kvartalet 2021, på patienter med tidig Alzheimer.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00