Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Ett sedan tidigare påbörjat israeliskt forskningsprojekt rörande coronaviruset hos fjäderfän kunde kvickt läggas om för att i stället arbeta fram ett vaccin, då de såg att smittorna liknade varandra. Foto: Adam Ihse/TT

Israeliska forskare: Om några veckor har vi ett vaccin

Coronapandemin har under de senaste dagarna skakat om läget i världen. Nu uppger forskare i Israel att man inom några veckor kommer att ha ett vaccin mot viruset, uppger den israeliska tidningen Jerusalem Post. Därefter kommer det dock ta minst 90 dagar att slutföra regleringsprocessen av vaccinet.

Nyheter · Publicerad 15:00, 18 mar 2020

För drygt två veckor sedan rapporterade Världen idag om att forskare på israeliska Migal Galilee Research Institute trodde sig vara nära ett genombrott i sitt arbete med att få fram ett vaccin mot coronaviruset.

Jerusalem Post skrev då att förhoppningen var ett framtaget vaccin redan inom några veckor. Men då rådde ännu osäkerhet över om arbetet skulle fortskrida framgångsrikt.

Nu har nya rapporter kommit från Israel och forskarna säger att vaccinet mot corona kan vara framställt inom några veckor. När vaccinet har utvecklats kommer det sedan att ta minst 90 dagar att slutföra regleringsprocessen samt, eventuellt, ytterligare en tid innan vaccinet kan finnas tillgängligt på marknaden, uppger Jerusalem Post.

Bakgrunden till framsteget är att ett forskarteam under de senaste åren valt coronaviruset hos fjäderfän som en modell att testa sin teknologi på. Arbetet har syftat till att få fram teknologin snarare än ett specifikt vaccin, ett projekt som nu kan visa sig få en större betydelse än vad forskargruppen anat.

När coronaviruset bröt ut hos människor, kunde forskarna konstatera att de två smittorna hade stora likheter med varandra. Då inleddes arbetet med att anpassa systemet till den nya sekvensen.

I USA använder sig forskare av några av världens mest kraftfulla datorer för att komma framåt i ambitionen att framställa vaccin. Tidningen Forskning & framsteg rapporterade nyligen att forskare på Oak Ridge National Laboratory i USA, med en superdators hjälp, på kort tid lyckats identifiera 77 läkemedelsmolekyler som skulle kunna ha effekt på coronaviruset.

Även vid Karolinska institutet i Huddinge pågår ett intensivt arbete med att försöka utveckla ett vaccin mot Coronavirus. Enligt ett reportage nyligen i tidningen Mitt i Stockholm är svenska forskare inom kort redo att testa vaccin på möss.

– När vi insåg att coronaviruset kommer att orsaka en pandemi satte vi i gång. Vi har kunskapen för att utveckla vaccin, det handlar bara om ett annat virus, sade Matti Sällberg, professor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, till Mitt i Stockholm.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00