För drygt två veckor sedan rapporterade Världen idag om att forskare på israeliska Migal Galilee Research Institute trodde sig vara nära ett genombrott i sitt arbete med att få fram ett vaccin mot coronaviruset.
Jerusalem Post skrev då att förhoppningen var ett framtaget vaccin redan inom några veckor. Men då rådde ännu osäkerhet över om arbetet skulle fortskrida framgångsrikt.
Nu har nya rapporter kommit från Israel och forskarna säger att vaccinet mot corona kan vara framställt inom några veckor. När vaccinet har utvecklats kommer det sedan att ta minst 90 dagar att slutföra regleringsprocessen samt, eventuellt, ytterligare en tid innan vaccinet kan finnas tillgängligt på marknaden, uppger Jerusalem Post.
Bakgrunden till framsteget är att ett forskarteam under de senaste åren valt coronaviruset hos fjäderfän som en modell att testa sin teknologi på. Arbetet har syftat till att få fram teknologin snarare än ett specifikt vaccin, ett projekt som nu kan visa sig få en större betydelse än vad forskargruppen anat.
När coronaviruset bröt ut hos människor, kunde forskarna konstatera att de två smittorna hade stora likheter med varandra. Då inleddes arbetet med att anpassa systemet till den nya sekvensen.
I USA använder sig forskare av några av världens mest kraftfulla datorer för att komma framåt i ambitionen att framställa vaccin. Tidningen Forskning & framsteg rapporterade nyligen att forskare på Oak Ridge National Laboratory i USA, med en superdators hjälp, på kort tid lyckats identifiera 77 läkemedelsmolekyler som skulle kunna ha effekt på coronaviruset.
Även vid Karolinska institutet i Huddinge pågår ett intensivt arbete med att försöka utveckla ett vaccin mot Coronavirus. Enligt ett reportage nyligen i tidningen Mitt i Stockholm är svenska forskare inom kort redo att testa vaccin på möss.
– När vi insåg att coronaviruset kommer att orsaka en pandemi satte vi i gång. Vi har kunskapen för att utveckla vaccin, det handlar bara om ett annat virus, sade Matti Sällberg, professor vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet, till Mitt i Stockholm.