På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

För att expeditioner till månen ska kunna genomföras behövs stora mängder syre till både astronauter och rymdfarkoster. Bilden är från Netanya i Israel. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Israelisk teknik kan ge syre på månen

Det israeliska nystartsföretaget Helios har utvecklat en teknik för storskalig utvinning av syre ur månens jord. Det är ett av flera projekt i världen som jobbar med sådan forskning.

– Detta kommer att möjliggöra långsiktig mänsklig närvaro i yttre rymden, säger Avi Blasberger, generaldirektör för Israels rymdmyndighet.

Nyheter · Publicerad 12:00, 2 maj 2021

Om metoden verkligen fungerar på plats på månen så kommer den också att sänka kostnaden för rymdexpeditioner, genom att det inte behövs tas med lika mycket syre från jorden och man därmed kan reducera farkostens totalvikt, konstaterar tidningen Times of Israel.

Syre behövs nämligen inte bara för att astronauterna ska kunna andas, utan även i mycket stor mängd till raketdriften. Företaget SpaceX tilltänkta rymdfarkost Starship väntas exempelvis sluka så mycket som 850 ton syre per tankning, eller drygt två tredjedelar av totalvikten på 1 200 ton.

Både månjord och marsjord består till nästan hälften av syre och flera projekt i världen jobbar med lösningar för att utvinna detta syre. Det israeliska företaget Helios metod, som utvinner både syre och metall genom smältning av månjorden, följt av elektrolys, lyfts dock till skyarna av ledaren för Israeliska rymdmyndigheten.

– Helios revolutionerande teknik kan producera syre från månjorden utan förbrukningsbara råvaror från jorden, beskriver Avi Blasberger.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier