Att operera in en konstgjord ögonlins är i dag ett vanligt och relativt okomplicerat ingrepp som har befriat många människor från grå starr. Värre är det för dem som drabbas av grumling i hornhinnan, en åkomma som är den fjärde vanligaste orsaken till blindhet i världen.
När hornhinnan behöver bytas ut är det nämligen än så länge bara transplantation som kan erbjudas som behandling, där tillgången på transplanterbara hornhinnor från avlidna är begränsad, och där kroppens avstötning av den transplanterade hornhinnan är en vanlig komplikation.
Företag i olika länder har arbetat med att försöka ta fram konstgjorda hornhinnor som inte stöts bort av kroppen, och nu ser alltså det israeliska företaget Corneat Vision ut att ha lyckats med just detta.
Måndagen den 12 januari 2021 gick Corneat ut med nyheten att den 78-årige israeliske araben Jamal Furani, som hade varit blind i tio år på grund av hornhinneskador, fått sin syn tillbaka. Detta efter att han fått företagets artificiella hornhinna implanterad, Corneat K Pro, rapporterar den israeliska tidningen Israel Hayom och nyhetssajten No Camels.
Ingreppet utfördes av professorn Irit Bahar vid Rabin Medical Center i staden Petah Tikva, ungefär en mil öster om Tel Aviv. Redan när patientens bandage togs bort en dag efter operationen kunde han både känna igen familjemedlemmar och läsa text.
– Reslutatet överträffade alla våra förväntningar. Ögonblicket då vi tog av bandagen var känslosamt och stort, säger professorn, som tror att framsteget kommer att kunna leda till att miljontals människor kan få hjälp.
En av företaget Corneats grundare, Gilad Litvin, beskriver å sin sida upplevelsen som ”surrealistisk”.
– Att efter flera års hårt arbete se en kollega implantera Corneat K Pro med lätthet och bevittna hur en medmänniska får tillbaka sin syn dagen därpå var ytterst spännande och rörande, det blev mycket tårar i rummet, säger han.
Den nyopererade israeliske patienten är, enligt Corneats medgrundare Almog Aley-Raz, en av tio personer som har blivit godkända för att delta i ett försök med Corneats implantat vid Rabin Medical Center.
En datoranimering som visar på vilket sätt Corneats syntetiska hornhinna implanteras i ett öga går att se på företagets kanal på Youtube.