Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Israelisk teknik gav blind man synen åter

En 78-årig israelisk arab som varit blind i tio år fick synen tillbaka när en israelisk uppfinning testades på en patient för första gången. Det handlar om företaget Corneat Visions konstgjorda hornhinna, som nu ska testas på fler patienter.

Nyheter · Publicerad 12:30, 20 jan 2021

Att operera in en konstgjord ögonlins är i dag ett vanligt och relativt okomplicerat ingrepp som har befriat många människor från grå starr. Värre är det för dem som drabbas av grumling i hornhinnan, en åkomma som är den fjärde vanligaste orsaken till blindhet i världen.

När hornhinnan behöver bytas ut är det nämligen än så länge bara transplantation som kan erbjudas som behandling, där tillgången på transplanterbara hornhinnor från avlidna är begränsad, och där kroppens avstötning av den transplanterade hornhinnan är en vanlig komplikation.

Företag i olika länder har arbetat med att försöka ta fram konstgjorda hornhinnor som inte stöts bort av kroppen, och nu ser alltså det israeliska företaget Corneat Vision ut att ha lyckats med just detta.

Måndagen den 12 januari 2021 gick Corneat ut med nyheten att den 78-årige israeliske araben Jamal Furani, som hade varit blind i tio år på grund av hornhinneskador, fått sin syn tillbaka. Detta efter att han fått företagets artificiella hornhinna implanterad, Corneat K Pro, rapporterar den israeliska tidningen Israel Hayom och nyhetssajten No Camels.

Ingreppet utfördes av professorn Irit Bahar vid Rabin Medical Center i staden Petah Tikva, ungefär en mil öster om Tel Aviv. Redan när patientens bandage togs bort en dag efter operationen kunde han både känna igen familjemedlemmar och läsa text.

– Reslutatet överträffade alla våra förväntningar. Ögonblicket då vi tog av bandagen var känslosamt och stort, säger professorn, som tror att framsteget kommer att kunna leda till att miljontals människor kan få hjälp.

En av företaget Corneats grundare, Gilad Litvin, beskriver å sin sida upplevelsen som ”surrealistisk”.

– Att efter flera års hårt arbete se en kollega implantera Corneat K Pro med lätthet och bevittna hur en medmänniska får tillbaka sin syn dagen därpå var ytterst spännande och rörande, det blev mycket tårar i rummet, säger han.

Den nyopererade israeliske patienten är, enligt Corneats medgrundare Almog Aley-Raz, en av tio personer som har blivit godkända för att delta i ett försök med Corneats implantat vid Rabin Medical Center.

En datoranimering som visar på vilket sätt Corneats syntetiska hornhinna implanteras i ett öga går att se på företagets kanal på Youtube.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier