Nyheter
Israelisk plyschhund hjälper ukrainska barn med trauman
Ett israeliskt mjukisdjur som tagits fram för att hjälpa barn som traumatiserats hjälper nu ukrainska krigsdrabbade barn. Med sina ledsna hundögon ger den kramvänliga plyschdockan barnen en naturlig ingång för att uttrycka sina känslor.
Ibland lämnas de här barnen ensamma med sina känslor och då behöver vi hjälpa dem.
Inna Muntyan
Hibuki, som den lilla plyschhunden heter efter det hebreiska ordet för ”kram”, är ett extra kramvänligt mjukisdjur tack vare sina långa armar.
Dockan, som togs fram av israeliska psykologer för att hjälpa barn som traumatiserats av kriget mellan Hizbollah och Israel 2006, introducerades i Ukraina redan förra året och har nu även nått ukrainska flyktingbarn i den amerikanska storstaden New York, rapporterar nyhetsbyrån Jewish News Syndicate.
Ett av de ukrainska flyktingbarnen som har fått en Hibuki-docka är Polina, som går på skolan Hebrew Language Academy i Brooklyn efter att ha flytt till New York tillsammans med sin mamma och några av sina syskon, samtidigt som några av hennes bröder stannat i Ukraina för att strida mot de ryska invasionsstyrkorna.
Flickan beskriver hur hon brukar leka med dockan tillsammans med sin syster, och att hon gillar dess tajta kramar.
– Jag känner kärlek, säger hon.
Att plyschhundens ledsna ögon fyller sin funktion blir också tydligt när hon får svara på varför hunden ser så ledsen ut.
– Eftersom det är ett krig i Ukraina och människor blir skadade, förklarar Polina, samtidigt som hon håller i plyschhundens tass med sin vänstra hand och bläddrar i en konstbok med den högra.
På skolan leds dockterapin av specialpedagogen Inna Muntyan, som gått en speciell utbildning för att lära sig metoden, och som menar att den är särskilt passande för flyktingbarn vars föräldrar har fullt upp med sina egna problem, inklusive att anpassa sig till livet i ett nytt land.
– Ibland lämnas de här barnen ensamma med sina känslor och då behöver vi hjälpa dem, förklarar hon.
Samtidigt har skolans personal en förhoppning om att även andra barn på skolan ska kunna få hjälp av den israeliska Hibuki-terapin. Som exempel på andra som kan ha nytta av den nämner de bland annat barn vars föräldrar genomgår en skilsmässa, barn som drabbats av brott och de som har ADHD.