Israel

Israelisk försvarschef om skjutna gisslan: Vi misslyckades

Halevi
IDF-chefen Herzi Halevi har tagit på sig det yttersta ansvaret för misslyckandet då israeliska gisslan av misstag sköts ihjäl av Israels militär.

De tre i Gazagisslan som av misstag sköts till döds av israeliska soldater fortsätter att dominera debatten i Israel. Israels försvarschef Herzl Halevi tar på sig ansvaret.

Publicerad

– IDF (israeliska försvarsstyrkorna) och jag, som dess befälhavare, är ansvariga för vad som hände, och vi kommer att göra allt för att förhindra att något liknande händer i framtida strider, säger generallöjtnant Herzl Halevi, enligt nyhetssajten Ynet.

De tre männen kom enligt preliminära uppgifter ut från en byggnad, i bara överkroppar och viftade med en egentillverkad vit flagga. Trots det uppfattade soldater dem som hot, och sköt dem till döds. 

– De tre gisslan, som överlevt 70 dagars helvete, närmade sig IDF-soldater och dödades av våra styrkors eld. Det finns inget som IDF-soldater och befälhavare på Gazaremsan vill mer än att rädda gisslan. I det här fallet misslyckades vi, och vi har djup medkänsla i familjernas sorg, säger han vidare.

Han noterar att slagfältet är komplicerat, och att Hamaskrigare ofta ligger i bakhåll och uppträder som civila. Samtidigt medger han att gisslan gjorde allt rätt. De visade med sina bara överkroppar att de inte bar några dolda bomber. 

– Det är förbjudet att skjuta mot någon som viftar med en vit flagga och försöker att ge upp. Men den här skjutningen inträffade i stridens hetta och under extrem press.

Det är något oklart varför gisslan befann sig där de gjorde. IDF uppger att de antingen kan ha övergivits av kidnapparna, eller att de lyckats rymma från fångenskapen. 

Det som antagligen ledde till att de här gisslan flydde eller övergavs var markoperationen, och vi kan få fler sådana möjligheter, säger talespersonen Daniel Hagari enligt Ynet.

Händelsen fortsätter att dominera debatten i Israel. Under demonstrationer i Tel Aviv på lördagskvällen fick de som vill se fortsatta attacker mot terrorgruppen Hamas och de som kräver ett eldupphör hållas isär av polis, sedan de börjat skrika förolämpningar mot varandra, enligt The Times of Israel.

Powered by Labrador CMS