Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Israelisk aktör evakuerade 41 afghanska kvinnor

Ansträngningarna för att rädda människor ut ur Afghanistan fortsätter. En israelisk hjälporganisation lyckades nyligen evakuera 41 kvinnor, som flögs till Förenade arabemiraten.

Samtidigt försämras villkoren för afghanska kvinnor alltmer, trots tidigare löften om motsatsen.

Nyheter · Publicerad 14:00, 22 sep 2021

En israelisk hjälporganisation lyckades nyligen tillsammans med internationella partner evakuera 41 kvinnor ut ur Afghanistan, rapporterar CBN News. Bland dem som flögs ut ur landet fanns 19 tävlingscyklister, en sångerska och några kvinnorättsaktivister.

Vd:n för organisationen Israaid, Yotam Polizer, berättar för brittiska The Telegraph om utmaningen att rädda kvinnorna från deras gömställen i det talibanstyrda Kabul:

– Hjälparbetarna var tvungna att köra runt i stadens gränder för att plocka upp de här personerna och försöka att inte göra några misstänkta rörelser, säger han.

Gruppen tvingades sedan gömma sig i ett hus vid gränsen till Tadzjikistan i två dagar tills den tadzjikiska regeringen gav dem tillstånd att komma in i landet. Många talibaner patrullerade området.

Flyktingarna möttes sedan upp av israeliska hjälparbetare i huvudstaden Dusjanbe, varifrån de den 6 september kunde flyga till Förenade arabemiraten.

Enligt flera nyhetskällor har talibanstyret upplöst Afghanistans ministerium för kvinnofrågor och i samma byggnad återinfört departementet för dygd och sedlighet – det mest hatade och fruktade departementet under den förra talibanregimen.

Skylten för kvinnoministeriet har täckts över med skylten: ”Ministeriet för bön och vägledning, främjande av dygd och förebyggande av laster”.

Innan talibanerna besegrades 2001 brukade moralpolisen regelbundet slå, stena och hänga kvinnor offentligt, skriver CBN News. Därefter har afghanska kvinnor fört en lång kamp för grundläggande friheter och möjligheter, något som nu raseras trots tidigare löften om att regimen skulle vara tolerant och inkluderande.

Redan har kvinnligt idrottsutövande förbjudits, med hänvisning till sharialagar, och endast pojkar får än så länge återvända till den offentliga skolan. Kvinnor på privata universitet måste bära niqab som täcker större delen av ansiktet och får bara undervisas av kvinnor, rapporterar TT.

Kvinnliga anställda inom det lokala styret i Kabul ombeds också stanna hemma, med få undantag.

– Det finns vissa områden som inte kan ersättas av män, där vi måste be våra kvinnliga anställda att fullfölja sina plikter, det finns inget annat alternativ, säger Hamdullah Namony, Kabuls tillförordnade borgmästare, enligt nyhetsbyrån AP.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier