En israelisk hjälporganisation lyckades nyligen tillsammans med internationella partner evakuera 41 kvinnor ut ur Afghanistan, rapporterar CBN News. Bland dem som flögs ut ur landet fanns 19 tävlingscyklister, en sångerska och några kvinnorättsaktivister.
Vd:n för organisationen Israaid, Yotam Polizer, berättar för brittiska The Telegraph om utmaningen att rädda kvinnorna från deras gömställen i det talibanstyrda Kabul:
– Hjälparbetarna var tvungna att köra runt i stadens gränder för att plocka upp de här personerna och försöka att inte göra några misstänkta rörelser, säger han.
Gruppen tvingades sedan gömma sig i ett hus vid gränsen till Tadzjikistan i två dagar tills den tadzjikiska regeringen gav dem tillstånd att komma in i landet. Många talibaner patrullerade området.
Flyktingarna möttes sedan upp av israeliska hjälparbetare i huvudstaden Dusjanbe, varifrån de den 6 september kunde flyga till Förenade arabemiraten.
Enligt flera nyhetskällor har talibanstyret upplöst Afghanistans ministerium för kvinnofrågor och i samma byggnad återinfört departementet för dygd och sedlighet – det mest hatade och fruktade departementet under den förra talibanregimen.
Skylten för kvinnoministeriet har täckts över med skylten: ”Ministeriet för bön och vägledning, främjande av dygd och förebyggande av laster”.
Innan talibanerna besegrades 2001 brukade moralpolisen regelbundet slå, stena och hänga kvinnor offentligt, skriver CBN News. Därefter har afghanska kvinnor fört en lång kamp för grundläggande friheter och möjligheter, något som nu raseras trots tidigare löften om att regimen skulle vara tolerant och inkluderande.
Redan har kvinnligt idrottsutövande förbjudits, med hänvisning till sharialagar, och endast pojkar får än så länge återvända till den offentliga skolan. Kvinnor på privata universitet måste bära niqab som täcker större delen av ansiktet och får bara undervisas av kvinnor, rapporterar TT.
Kvinnliga anställda inom det lokala styret i Kabul ombeds också stanna hemma, med få undantag.
– Det finns vissa områden som inte kan ersättas av män, där vi måste be våra kvinnliga anställda att fullfölja sina plikter, det finns inget annat alternativ, säger Hamdullah Namony, Kabuls tillförordnade borgmästare, enligt nyhetsbyrån AP.