Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Israeler bygger elväg på Gotland

Det israeliska bolaget Electreon Wireless kommer att vara med om att bygga en 1,6 kilometer lång elväg mellan Visby och flygplatsen. En elväg gör det möjligt att föra över energi trådlöst från vägbanan till elfordon under färden.

Nyheter · Publicerad 20:00, 2 maj 2019

Trafikverket har gett grönt ljus för teststräckor med elväg både utanför Visby och i Lund, skriver Ny Teknik.

Gotland blir dock först i världen med en elväg som använder induktiv teknik. Det betyder att elledningen grävs ner i vägen och överföringen av energi sker via ett elektromagnetiskt fält. Elvägen kan användas för att ladda och driva olika typer av elfordon, genom att variera antalet mottagare under fordonen.

Tekniken minskar behovet av stora fordonsbatterier eftersom man inte behöver stanna lika ofta för att ladda batteriet.

Projektet på Gotland omfattar även Sveriges första helt elektriska lastbil på 40 ton, och en ny typ av elektrisk buss, skriver Dagens Industri. Den första delsträckan öppnas för användning med lastbil redan kommande vinter. Elbussen opererar från och med våren 2020. 

Den trådlösa billaddningstekniken har utvecklats av det israeliska börsnoterade bolaget Electreon Wireless, som har sitt huvudkontor i Beit Yanai. Företaget är världsledande inom dynamisk trådlös kraftöverföringsteknik (DWPT), och det helägda dotterbolaget Electreon AB kommer att leda arbetet på Gotland.

Electreon har också nyligen startat ett pilotprojekt i Tel Aviv, för att demonstrera tekniken i en urban miljö med dynamisk laddning av stadsbussar.

Projektet på Gotland genomförs av konsortiet Smart Road Gotland, som är ett samarbete mellan offentliga och privata parter. Det har en budget på 116 miljoner kronor, varav 91 miljoner finansierats av Trafikverket och resten av de deltagande parterna.

– Vi, Trafikverket, tror att elvägar är ett viktigt bidrag till att minska CO2-utsläppen från den tunga trafiken, säger Jan Pettersson, programchef Elvägar, Trafikverket, enligt Region Gotlands hemsida.

– Att demonstrera och utvärdera nya tekniska lösningar för elvägar är ett av våra viktigaste steg i vår långsiktiga plan för en potentiell utrullning av elvägar på det tunga vägnätet i Sverige.

Projektet uppges utgöra ett viktigt strategiskt steg i Sveriges planer på att bygga 200 mil elektrisk motorväg över hela landet.

Världens första elväg i befintligt vägnät finns sedan 2016 i Sandviken. Det är en demonstrationssträcka på två kilometer på E16 mellan Sandvikens västra utfart och Kungsgården. Den använder dock inte induktiv teknik, utan fordonet förses med el genom luftledningar ovanför vägbanan. 

För ett år sedan öppnade en elektrifierad allmän väg baserad på en skena i vägbanan. Den består av två kilometer elskena som har lagts ned på väg 893 mellan Arlandas fraktterminal och Rosersbergs logistikområde utanför Stockholm, skriver Ny Teknik.

Vi, Trafikverket, tror att elvägar är ett viktigt bidrag till att minska CO2-utsläppen från den tunga trafiken-

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40