Gaza

Israel: Tunnel upptäckt under al-shifa-sjukhuset

Al-Shifa-sjukhuset.
Israel uppger att man hittat en tunnel under al-Shifa-sjukhuset. CNN anser att det är ett starkt bevis för att Hamas har ett nätverk av tunnlar under sjukhuset.

Den israeliska militären har släppt filmer och bilder från en tunnel de upptäckt på sjukhusområdet vid al-Shifa-komplexet i Gaza. Militären har även presenterat övervakningsfilmer som uppges visa hur gisslan förs in i sjukhuset av Hamasterrorister.

Publicerad Uppdaterad

Israels militär (IDF) presenterade på söndagen filmklipp och bilder från en tunnel i anslutning till al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Klippen ska enligt Israel ses som bevis för att terrorgruppen Hamas har haft en ledningscentral under sjukhuset.

”IDF-styrkor avslöjade en 55 meter lång terrortunnel, 10 meter under Shifasjukhusets komplex”, säger militären i ett uttalande.

Israel har i flera år sagt att terrorstämplade Hamas har tunnelsystem och en ledningscentral under sjukhuset, vilket både Hamas och personal på sjukhuset förnekar, skriver TT.

Filmerna visar bland annat en tunnelöppning inne på sjukhusområdet. Den ska ha upptäckts efter att IDF utfört en kontrollerad sprängning av ett minerat fordon på området. I fordonet ska man även ha funnit vapen och ammunition, knivar och handklovar.

Militären har av säkerhetsskäl filmat inne i tunneln med hjälp av en robotkamera. På denna film syns en stege och en spiraltrappa som leder ner i hålet. Längst in i tunneln syns en skottsäker dörr med en skottglugg.

Den amerikanska nyhetskanalen CNN, som haft ett team på plats vid den tunneln, uppger att den är det mest ”övertygande beviset” för att det finns ett nätverk av tunnlar under sjukhuset. 

”Att se vad som ansluter till den tunneln” är dock ”helt avgörande” för att kunna dra några slutsatser, enligt kanalen.

Israels militär uppger att de hittat militärt material i sjukhuset.
Israels militär uppger att de hittat militärt material i sjukhuset.

Tidigare i veckan gick Israels militär in i sjukhuset al-Shifa. Som Världen idag har rapporterat ska man då, enligt arméns talesperson Daniel Hagari, ha funnit en militär ledningscentral på sjukhuset, med vapen, militär utrustning, underrättelsematerial och kommunikationsutrustning.

En film, som uppges komma från sjukhusets övervakningskameror visar hur två personer, som enligt IDF togs som gisslan under attacken den 7 oktober, förs in på sjukhuset. Datumet syns på filmen.

Den ena personen förs in genom en korridor, fasthållen av springande, beväpnade män. Den andra är skadad och rullas in på en sjukhusbädd, genom en dörr som öppnas av en sjukvårdare i blå sjukhuskläder.

Enligt IDF är de två gisslan som syns på övervakningsfilmen en civil thailändare och en civil nepales.

– Vi har ännu inte kunnat lokalisera och rädda dem. Vi vet inte var de är, säger Daniel Hagari enligt NBC.

De bilder och filmer som militären har visat upp har inte verifierats av någon utomstående part, skriver TT.

I lördags rapporterades att människor börjat lämna al-Shifasjukhuset och på söndagen bekräftade Världshälsoorganisationen (WHO) att 31 ”mycket sjuka bebisar” evakuerats därifrån.

Powered by Labrador CMS