Säkerhet

Israel till sina med­borgare: Åk inte till Sverige

Israeler som väljer att åka till Sverige och en rad andra länder bör vara försiktiga, anser Israels säkerhetsråd.

Sverige tillhör de länder som Israel avråder sina medborgare från att besöka. Nu har säkerhetsrådet höjt nivån på reseavrådan med anledning av den ökade antisemitismen och en ökad hotbild mot judar och israeler.

Publicerad Uppdaterad

Israel höjer nu avrådan från resor till ett stort antal länder, däribland Sverige. Det rapporterar exempelvis Times of Israel och SVT Nyheter. På måndagen presenterade landets säkerhetsråd nya reserekommendationer där israeliska medborgare uppmanas att undvika alla icke nödvändiga resor utomlands och att dölja sin israeliska eller judiska identitet om de ändå behöver resa.

Varningarna gäller specifikt arabiska och/eller muslimska länder i Mellanöstern/Asien samt områden i norra Kaukasus i Ryssland. 

Sverige är ett av de länder som israeliska medborgare avråds från att besöka på grund av den ökade antisemitismen, som bland annat spridits på propalestinska demonstrationer.

Sverige har tidigare legat på nivå ett på en fyrgradig skala, men den har nu höjts till en tvåa. Höjningen innebär en rekommendation att ”vidta ytterligare försiktighetsåtgärder” vid besök i Sverige på grund av potentiella hot mot israeliska medborgare

Israeler bör noggrant fundera på vart de reser, anser landets myndigheter.

Storbritannien, Frankrike och Tyskland tillhör också de länder där nivån på reseavrådan höjts till en tvåa. 

Höjningen kommer efter rapporter om ökad antisemitism runt om i världen. Israels säkerhetsråd skriver i ett officiellt uttalande att man sett en ökad hotbild mot israeler och judar sedan kriget startade.

I uttalandet rekommenderas israeler utomlands även att undvika protester och demonstrationståg samt att hela tiden vara uppmärksamma.

Powered by Labrador CMS