Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Israeliska forskare har nu skördat dadlar från träd odlade från tvåtusenåriga frön, som hittats vid arkeologiska utgrävningar. Dadlarnas smak uppges likna en irakisk sort. Foto: Leif R Jansson/TT

Israel skördade 2 000 år gamla ”mirakeldadlar”

En dadelskörd från ett mycket speciellt dadelträd i Israel beskrivs som ett vetenskapligt mirakel. Anledningen är att både det fruktbärande och det pollinerande trädet kommer från tvåtusenåriga frön som hittats i arkeologiska utgrävningar.

Nyheter · Publicerad 15:30, 15 sep 2020

The New York Times beskriver den unika dadelskörden den här månaden på kibbutzen Ketura i södra Israel, vilken de konstaterar har hyllats som ett ”modernt vetenskapligt mirakel”.

Resan mot skörden började för 15 år sedan, då läkaren och den naturmedicinska forskaren Sarah Sallon och jordbruksexperten Elaine Solowey gick samman med målet att försöka få cirka tvåtusen år gamla dadelfrön att gro.

– I dessa oroliga tider med klimatförändring, förorening och arter som dör ut oroväckande snabbt är det så symboliskt att föra något tillbaka från ett sovande tillstånd till livet. Att pollinera och producera de här fantastiska dadlarna är som en stråle ljus i mörkret, kommenterar Sallon.

Judeiska palmer prisades för sin kvalitet under Antiken, konstaterar New York Times, och nämner bland annat ett romerskt mynt som ska ha präglats kring år 70 e Kr för att fira erövringen av Judéen, och som illustrerar judarnas nederlag med en bild på en judisk kvinna som gråter under en dadelpalm.

Men vid medeltiden hade de berömda judeiska plantagerna dött ut.

I gamla dokument hade läkaren Sallon läst om de hälsofrämjande egenskaper som dadlar ansågs ha, och hon lyckades också få tag på några tvåtusen år gamla frön, som hade hittats under utgrävningen av Masada, det berömda fortet vid Döda havet som belägrades av romarna år 73 e Kr.

Sallon vände sig till jordbruksexperten Solowey, vid Arava-institutet för miljöstudier på kibbutzen Ketura, som planterade de bokstavligen antika fröna i krukor som hölls i karantän.

För att om möjligt försöka väcka fröna ur sitt sovande tillstånd behandlade Solowey dem med värme, försiktig hydrering, ett växthormon och ett enzym-gödningsmedel, men hon hade inga stora förväntningar.

Efter ett antal veckor kunde dock jordbruksexperten till sin förvåning konstatera att ett av de tvåtusenåriga dadelfröna hade grott och ett litet skott kommit upp ur jorden. Plantan fick namnet Metusalem efter den bibliska personen som blev 969 år gammal, och visade sig också vara en hanplanta.

Då bara honplantorna bär frukt letade Sallon sedemera reda på fler dadelfrön från arkeologiska utgrävningar, vilket resulterade i ytterligare plantor, däribland honträdet Hanna, från ett frö som hittats i en gravgrotta nära Jeriko och daterats till fjärde århundratet före Kristus.

När så dadelpalmen Hanna, döpt efter den bibliska profeten Samuels mor, fick blommor i våras såg Soloway till att befrukta dem med pollen från trädet Metusalem, vilket ledde till att Hanna bar dadlar – som nu alltså skördats.

Finsmakare var på plats för att smaka de unika dadlarna och konstaterade att smaken påminde om den irakiska sorten zahidi, en sort som är känd för sin milt söta och nötaktiga smak.

– Tur att de smakade bra, kommenterade Soloway.

Tid att vrida idrotten rätt igen

Ledare ”Det centrala är inte att ha segrat, utan att ha kämpat väl.” Så lyder den mest kända devisen från... tisdag 3/8 00:10

Ödmjuka och fina förebilder för Sverige

Ledare Helgjutna insatser från Daniel Ståhl och Simon Pettersson i lördags gav Sverige såväl guld som... tisdag 3/8 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier