Mellanöstern

Israel säger ja till tillfällig vapenvila – 50 av gisslan ska friges

Många anhöriga till gisslan hoppas nu att just deras familjemedlemmar ska friges.

Hamas och Israel är överens om en tillfällig vapenvila och att omkring 50 personer ur gisslan släpps. Den israeliska regeringen godkände avtalet efter ett långt möte. 

– Vi står inför ett svårt beslut, men det är det rätta beslutet, sade premiärminister Netanyahu.

Uppgörelsen innebär att omkring 50 personer som hålls som gisslan av Hamas ska släppas mot att Israel går med på en fyra dagar lång paus i striderna.

”Israels regering är förpliktigad att få hem alla som tagits som gisslan. I kväll har regeringen godkänt de huvudsakliga dragen för att nå den första delen av detta mål”, meddelade premiärminister Benjamin Netanyahus kansli på tisdagen.

Striderna ska upphöra klockan tio på torsdagsförmiddagen lokal tid (klockan nio svensk tid), rapporterar den statligt kopplade egyptiska tv-kanalen Qahera. Israels utrikesminister har till den israeliska militärens radiokanal sagt att gisslan kommer att börja släppas under torsdagen.

Benjamin Netanyahu har haft långa förhandlingar med de andra partierna i Knesset.

Pausen kommer att förlängas med en dag för var tionde gisslan som släpps, enligt Israels regering. Från Hamas sägs det att pausen kommer att vara som längst i tio dagar.

Hamas välkomnar pausen och uppger i ett uttalande att överenskommelsen innebär att även 150 palestinier kommer att släppas från israeliska fängelser. Israel har publicerat en lista över 300 dömda palestinska fångar som skulle kunna bli aktuella för frigivning, många av dem tonåringar.

Det har vidare kommit uppgifter om att kvinnor och barn ska prioriteras när det gäller gisslanfrigivningen. 

Mer humanitär hjälp ska dessutom nå Gaza, enligt överenskommelsen.

Detaljerna från överenskommelsen bekräftas av Qatar, som lett förhandlingarna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade redan innan det långa mötet i regeringen natten till onsdagen träffat såväl det politiskt blocköverskridande krigskabinettet som säkerhetskabinettet. Inför mötet med regeringen sade Netanyahu att armén (IDF) och landets säkerhetsstyrkor stod bakom ett avtal.

– Vi står inför ett svårt beslut, men det är det rätta beslutet. Alla säkerhetsstyrkor stödjer det fullt ut, sade han på tisdagskvällen.

Farhågorna som lyfts från israeliskt håll är att Hamas, som är hårt ansatt av Israel, kommer få tid att omgruppera och samla kraft under en paus. 

Netanyahu betonar dock att pausen inte innebär att slut på offensiven mot Hamas. 

– Låt mig vara helt tydlig: Vi kommer inte att sluta efter eldupphöret. Kriget fortsätter tills vi har nått vårt mål, att utrota Hamas, att få tillbaka alla i gisslan och att se till att Gaza inte längre utgör ett hot mot Israel.

Israels regering godkände avtalet efter flera timmars rykten och väntan, där olika medier hade flera olika uppgifter om hur många ur gisslan som skulle släppas, och när, samt vad Hamas skulle få i utbyte. Högerkantspartiet Judisk makt var det enda partiet som röstade emot, enligt israeliska medier.

Sammanlagt runt 200 personer tros hållas som gisslan av Hamas efter den terrorstämplade gruppens attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 personer dödades, merparten av dem civila.

Hittills har IDF hittat två av gisslan döda i byggnader nära al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Den första är den 65-åriga fembarnsmamman Yehudit Weiss, som fördes bort från sitt hem i kibbutzen Be'eri under terrorattacken den 7 oktober, uppger IDF på X. Samtidigt mördades hennes man Shmulik av Hamas.

– Tyvärr mördades Yehudit av terroristerna på Gazaremsan. Vi lyckades inte nå henne i tid, säger talespersonen Daniel Hagari i israelisk tv enligt CNN.

Den andra personen ur gisslan som hittats död är den 19-åriga kvinnliga soldaten Noa Marciano. Hon tjänade som utkik på kibbutzen Nahal Oz när den stormades, rapporterar BBC News. Marciano framträdde i en video som tidigare hade släppts av Hamas, något IDF kallar ”pskologisk terrorism”.

Powered by Labrador CMS