Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Israels anses av många, till skillnad från stora delar av sin omgivning i Mellanöstern, ha en tolerant inställning till hbtq-personer. Bilden visar en pridefestival i Tel Aviv. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Israel sade ja till surrogatmödraskap för samkönade par

Israels regering gav nyligen grönt ljus till samkönade par att bli föräldrar med hjälp av surrogatmödraskap. Beslutet har kritiserats av bland annat förre inrikesministern Aryeh Deri som i ett inlägg på Twitter uttryckt att beslutet strider mot staten Israels judiska identitet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 21 jan 2022

Israels hälsominister Nitzan Horowitz, som själv lever som öppet homosexuell, sade nyligen att regeringen gett klartecken till samkönade par att kunna få barn med hjälp av surrogatmödraskap i Israel. Beskedet är en konsekvens av ett beslut som Israels högsta domstol fattade ifjol, skriver CTV News.

Enligt tidigare regler tilläts inte samkönade israeliska par att anlita en surrogatförälder inom landet. Däremot var det tillåtet att söka upp en surrogatförälder utomlands, men höga kostnader gjorde att många israeliska samkönade föräldrar valde att avstå, uppger CTV News.

I juli i fjol upphävde dock Israels högsta domstol delar av den lag som förhindrade homosexuella par att skaffa barn med hjälp av surrogatmödraskap inom landet. Aryeh Deri, som var inrikesminister i förre premiärministern Benjamin Netanyahus regering, har riktat stark kritik mot beslutet att tillåta homosexuella par att bli föräldrar genom surrogatmödraskap.

”Högsta domstolens beslut att utvidga surrogatmödraskapslagen är en allvarlig och ytterligare kränkning av staten Israels judiska identitet”, skrev Deri på Twitter i samband med Högsta domstolens beslut i somras och syftade på judiska traditonella seder när det gäller familjebildning.

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, gläds dock över nyheten.

”Bästa hälsningar till alla mina vänner”, skriver ambassadören i ett inlägg på Twitter där han även länkar till CTV News text om nyheten.

Frågan har varit en juridisk fråga i mer än elva år sedan det homosexuella paret Etai Pinkas Arad och Yoav Arad Pinkas år 2010 vände sig till Israels högsta domstol, uppger Times of Israel.

Israel anses av många, till skillnad från stora delar av sin omgivning i Mellanöstern, ha en tolerant inställning till hbtq-personer. Öppet homosexuella tjänstgör i såväl militären som i parlamentet. Även flera av landets populära artister och underhållare lever som öppet homosexuella.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier