Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Israel och palestinierna åter vid förhandlingsbordet

I dag tisdag träffas förhandlare för både Israel och palestinierna till direkta samtal i Jordaniens huvudstad Amman. Det är första gången sedan september 2010 som de två parterna möts.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 jan 2012

Vid mötet i Amman finns de två chefsförhandlarna Jitzhak Molcho från den israeliska sidan och Sead Erekat från den palestinska sidan med. Dessutom finns företrädare för kvartetten USA, EU, Ryssland och FN samt företrädare för kung Abdullah av Jordanien.
Målet är att bana väg för ett möte mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och president Mahmoud Abbas att komma igång igen med fredsförhandlingar som har stått och stampat i över ett år. Israeliska tjänstemän sade till Jerusalem Post att det har varit intensiva diskussioner bakom stängda dörrar under de senaste dagarna mellan Israel, palestinierna, Jordanien och kvartetten.
Kvartetten har satt slutet av 2012 som en absolut gräns för att nå en överenskommelse. Därför bad de båda parterna att hålla ett första möte 26 januari. Det är den sista dagen kvartetten har gett parterna att komma med förslag till lösning på territorium och säkerhet.
Presstalesman för det jordanska utrikesministeriet, Muhammad al-Kajed, sade att kung Abdullah 2 under mötet i november med president Mahmoud Abbas talade varmt att återuppta samtalen och att träffa president Shimon Peres i Amman.
Detta är första gången som Netanyahus regering har släppt jordanierna i förhandlingarna. Det sker trots avbrott i kontakten mellan Netanyahu och kung Abdullah, och trots det faktum att det inte har funnits någon jordansk ambassadör i Israel i nästan två år.

Israel kräver att parterna kommer till samtalet utan några förhandskrav.
- Israel är med på att förhandlingar. Vill de att hända i Ramallah, då blir det Ramallah. Om Jordanien, Amman. Det viktigaste nu är att sitta ner och prata tillsammans, säger en israelisk tjänsteman. Palestinierna å sin sida hävdade att de är inblandade i nya samtal endast om de har uppfyllt deras villkor, där huvudmannen är ett moratorium för byggande i bosättningar. I Ramallah är föga hopp om att samtalen kommer att lyckas. Högt uppsatta politiska tjänstemän i Jerusalem säger att de inte har några förväntningar om att samtalen kommer att lyckas.
- Netanyahu är bunden på alla sidor, både därför att han tänker ideologiskt, när det gäller utrikespolitik och kan inte göra stora eftergifter, men också eftersom han har utrikesminister Avigdor Lieberman, som måste ta hänsyn till sina väljare. Molcho kan helt enkelt inte acceptera några förslag från Erekat och komma hem med det, säger mannen till tidningen Maariv.
Om Mahmoud Abbas säger tjänstemannen att han egentligen inte vill återuppta förhandlingarna med Israel.
- PA-ledaren har tagit ett strategiskt beslut att avstå från direkta förhandlingar, sade talesmannen. I en intervju med palestinsk tv på söndagen sa Abbas att tidsfristen går ut den 26 januari för att starta nya förhandlingar.
- Om inget händer då, är alla alternativ öppna. Det finns uppenbarligen en del som talar för en tredje intifada. Jag säger att detta inte är aktuellt, och jag kommer inte att göra det, sade Abbas. Abbas sade att han var orolig för att USA är upptagen med sitt presidentval och inte har tid att ta hand om Mellanöstern. Han hoppades vidare att Israel inte skulle hindra fredsprocessen.
- Fred är viktigare än att hålla samman den israeliska koalitionsregeringen. Israel kan bilda en ny regering med oppositionspartierna. Fred är viktigare än en koalitionsregering, sade Abbas. Han sade att förberedelserna pågår inför valet av nationalförsamling och president i maj i år. Den nya palestinska regeringen kommer att bildas i god tid före valet, sade Abbas. Hamas ledare har uppgett att om de går in i den palestinska regeringen, kommer de inte att acceptera de krav som kvartetten ställer och aldrig erkänna Israels rätt att existera. 

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00