Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Israel har byggt upp fältsjukhus i Ukraina

Ett israeliskt fältsjukhus har snabbt byggts upp i västra Ukraina, mellan storstaden Lviv och den polska gränsen. Sjukhuset, som kommer att ha civil israelisk personal, har fått namnet ”Strålande stjärna”, efter den ukrainskfödda israeliska premiärministern Golda Meir.

Nyheter · Publicerad 07:00, 25 mar 2022

På ett skolområde i småstaden Mostyska, sju mil väster om Lviv och en och en halv mil från den polska gränsen, har fältsjukhuset byggts upp sedan i lördags, rapporterar tidningen Times of Israel, som var på plats. Enligt tidningen restes en israelisk flagga vid sidan av en ukrainsk på ett av skolans tak.

17 ton utrustning ska Israel ha fört in i Ukraina för ändamålet, och projektet är ett samarbete mellan Israels hälsodepartement och utrikesdepartement, samt Israels största sjukhus Sheba Medical Center i Tel Aviv.

Fältsjukhuset är tänkt att betjäna såväl ukrainska flyktingar som lokalinvånare, med avdelningar för både barn och vuxna, ett akutmottagningsrum, ett förlossningsrum och en primärvårdsklinik. Dess personal, på ungefär 80 personer, uppges vara helt civil och komma från ett flertal olika hälsoinrättningar i Israel. Förutom att ta hand om patienter ska de även utbilda lokala medicinska arbetslag i fältsjukvård.

Sjukhusets namn, ”Kohav Meir”, som betyder ”Strålande stjärna”, har tagits efter den tidigare israeliska premiärministern Golda Meir, som föddes i Kiev, och vars efternamn Meir betyder ”strålande”.

För att undvika att fältsjukhuset attackeras av ryska styrkor ska Israel ha gett Ryssland sjukhusets exakta koordinater, skriver Times of Israel med hänvisning till uppgifter från nyhetssajten Walla. Dels ska Israels ambassadör ha uppdaterat Rysslands vice utrikesminister, Mikhail Bogdanov, om planerna, dels ska Israels premiärminister Naftali Bennet ha tagit upp fältsjukhuset under ett samtal med den ryske presidenten Vladimir Putin.

I torsdags meddelade FN att Ryssland vid flera tillfällen har attackerat sjukhus i Ukraina. Enligt världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus hade organisationen då verifierat 43 attacker mot sjukhus och hälsoinrättningar, som ska ha dödat 12 och skadat 34 människor.

Den israeliska regeringens planer på fältsjukhuset offentliggjordes i ett pressmeddelande den 5 mars. Hälsoministern Nitzan Horovitz lovordade då de många sjukvårdsarbetare som snabbt ska ha strömmat till för att delta i projektet, medan en representant för de senare talade om det naturliga i att hjälpa till.

–  Detta är vår personliga, yrkesmässiga och nationella plikt gentemot varje människa. Vi har medlen och kapaciteten och får inte stå vid sidan av, kommenterade Shebasjukhusets direktör, professorn Yitshak Kreiss.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00