Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Israel firade 75 år – med facklor, tal och flygparader

Med fackeltändningsceremoni och tal inleddes firandet av den moderna staten Israels 75:e nationaldag på Herzlberget i Jerusalem på tisdagskvällen. Premiärminister Benjamin Netanyahu talade om vikten av israeliskt brödraskap samtidigt som han kopplade ökad fred till Guds hjälp.

Nyheter · Publicerad 21:00, 27 apr 2023

Den israeliska tidningen Haaretz beskriver hur doktorer, före detta ministrar, en baskettränare, samhällsengagerade tonåringar och elitsoldater inom Israels försvarsmakt tände facklor i ceremonin på Herzlberget.

En av dem var skådespelaren Shalom Asayag, som passade på att tala om hur alla grupper i det israeliska samhället är en del av israeliska mosaiken.

– Jag reser den här facklan för att ära mina föräldrar som emigrerade från Marocko. Vi hade inte mycket, men vi hade många värden, värme och kärlek; och de lärde oss att älska varje människa, sade han.

När premiärminister Benjamin Netanyahu talade till nationen betonade han, enligt Jerusalem Post, vikten av brödraskapet mellan israeler, samtidigt som han implicit anknöt till den senaste tidens stora politiska motsättningar.

– Vi håller inte alltid med varandra om allting; ibland bråkar vi passionerat. Men den ömsesidiga garantin mellan oss är stark. Vi bygger vårt lands styrka tillsammans, en nivå i taget, sade han.

Netanyahu talade vidare om att självständighet handlar om att vara rotad i jorden, att ta ansvar för sitt öde, att etablera ett starkt försvar mot hot från fiender och att främja ett blomstrande samhälle. Men i Israels fall handlar det även om att skapa fred med arabländerna, sade Neyanyahu och pekade på de historiska fredsöverenskommelser som redan har gjorts.

– Med Guds hjälp kommer vi att utöka fredscirkeln ytterligare, sade Benjamin Netanyahu.

På onsdagen samlades skaror av israeler i nationalparker och på stränder för traditionella grillpartyn och picknickar, beskriver Times of Israel. Nationaldagsfirandet bjöd också på flygparader, där bland annat en formation av transport- och attackhelikoptrar kunde ses flyga över Jerusalem, samt ett stridsflygplan, en F-35:a, som gjorde en ”segerrullning” i luften över parlamentsbyggnaden Knesset.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00