Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Iran kommer snart förnya sina band med Israel och sina arabiska grannar, tror kronprinsen Reza Pahlavi som här ses med den israeliska ministern Gila Gamlielpose under måndagens besök på förintelsemuseet i Jerusalem. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Israel fick unikt besök – av iransk kronprins i exil

När Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talade vid en ceremoni för att inleda den israeliska minnesdagen för Förintelsen i måndags fanns en unik gäst i publiken. För första gången någonsin var nämligen den persiske kronprinsen Reza Pahlavi på besök i Israel.

Nyheter · Publicerad 10:00, 19 apr 2023

Pahlavi, som är son till Irans tidigare shah som störtades i den islamistiska revolutionen 1979, bor i exil i USA och pläderar för en fredlig revolution som skulle ersätta Irans religiösa styre med en parlamentarisk monarki, beskriver tidningen Times of Israel.

Den 62-årige kronprinsen anlände till Tel Aviv på söndagen, för ett besök som belyser den varma relation som fanns mellan prinsens far och Israel, rapporterar den London-baserade internationella arabiska tidningen Asharq Al-Awsat.

Några timmar före Pahlavis ankomst ska israeliska regeringen ha uttalat att Irans före detta kronprins är ”den högst uppsatta personligheten” som gjort ett officiellt besök i Israel.

Enligt ett israeliskt uttalande hävdade prinsen också att ett demokratiskt Iran kommer att förnya sina band med både Israel och sina arabiska grannar.

– Enligt min åsikt är den dagen närmare än någonsin, sade Pahlavi.

I ett inlägg som Pahlavis lade ut på Twitter på tisdagen syns bilder på honom och hans fru Yasmine när de ber vid Västra muren i Jerusalem. Prinsen hänvisar, i inlägget, till Bibelns ord om den historiske perserkungen Kyros.  

”För 2 500 år sedan frigav Kyros den store det judiska folket från fångenskap och hjälpte dem att återuppbygga sitt tempel i Jerusalem. Det är med djup vördnad som jag besöker det templets västra mur och ber om den dag då det goda folket i Iran och Israel kan förnya sin historiska vänskap”, skriver Reza Pahlavi.

På måndagskvällen närvarande Reza Pahlavi vid en ceremoni på förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem. Vid ceremonin, som inledde den israeliska minnesdagen av Förintelsen, talade landets premiärminister Benjamin Netanyahu.

Det är med djup vördnad som jag besöker templets västra mur och ber om den dag då det goda folket i Iran och Israel kan förnya sin historiska vänskap.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00