Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Israel bistår Turkiet: Ska hjälpa till att hitta överlevande

Israel har vid upprepade tillfällen gjort sig känt för att hjälpa fiender i nödens stund. Efter jordbävningen uppger premiärminister Benjamin Netanyahu att israelisk hjälp står till förfogande för Turkiet samt, enligt uppgift, även Syriens drabbade invånare.

Nyheter · Publicerad 15:00, 8 feb 2023

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har kallat Israel för ”terroriststat” och är en uttalat varm anhängare av den palestinska saken. Men då Turkiet nu drabbats av en svår jordbävning är Israel villigt att rycka ut med snabba och omfattande hjälpinsatser.

– På begäran av den turkiska regeringen har jag instruerat alla myndigheter att omedelbart förbereda sig för att bistå med livräddande hjälp, säger Benjamin Netanyahu, enligt Times of Israel.

Försvarsminister Yoav Gallant betonar Israels stora erfarenhet av katastrofhjälp på olika håll i världen.

– Säkerhetsstyrkorna är redo att erbjuda all den hjälp som krävs, säger Gallant i ett uttalande. 

Israel stod på måndagen redo att bistå Turkiet med läkare, ambulanspersonal, traumastöd, krisberedskapsenhet, medicinska förnödenheter, humanitär hjälp samt sök- och räddningsenheter, uppger Times of Israel.

På tisdagen rapporterade Times of Israel att en israelisk delegation bestående av cirka 150 personer hade anlänt till den turkiska staden Adana för att påbörja räddningsoperationer i området.

Israels president Isaac Herzog sänder sina kondoleanser till Recep Tayyip Erdogan.

”Våra hjärtan är med de sörjande familjerna och det turkiska folket i denna smärtsamma stund. Staten Israel står alltid redo att hjälpa till”, skriver presidenten, enligt Times of Israel.

Även oppositionsledaren Yair Lapid sänder sina kondolanser till det turkiska folket.

”Israel står med er”, säger Lapid, enligt tidningen.

”Våra hjärtan finns hos er”, skriver Irit Lillian, Israels ambassadör i Turkiet, på Twitter.

Enligt Times of Israel uppger Benjamin Netanyahu att Israel även förbereder hjälp till jordbävningsdrabbade i Syrien, ett land som Israel sedan 1948 formellt befinner sig i krig med. Förfrågningen om hjälp till Syrien uppges ha kommit via diplomatiska kanaler. En anonym tjänsteman i Damaskus förnekar dock att Syrien bett Israel om någon hjälp.

Flera medier, bland annat Världen idag, har tidigare berättat om hur Israel, trots krigstillståndet nationerna emellan, på olika sätt bidragit med omfattande humanitär hjälp till den syriska befolkningen. 2016 startade den israeliska armén ”Operation god granne”, vars uppgift blev att hjälpa civila syrier med förnödenheter och sjukvård.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10