Nyheter

Israel anklagas för apartheid i ny rapport

Huruvida judar har rätt att bosätta sig i Judeen och Samarien väcker reaktioner. På bilden ses palestinska araber som drabbar samman med israelisk polis vid en protest mot bosättningarna. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT
Huruvida judar har rätt att bosätta sig i Judeen och Samarien väcker reaktioner. På bilden ses palestinska araber som drabbar samman med israelisk polis vid en protest mot bosättningarna. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT
Omar Shakir Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT
Omar Shakir Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Israel tillbakavisar kraftfullt de anklagelser om att landet skulle föra en apartheid-liknande politik gentemot palestinska araber, vilket Human Rights Watch (HRW) hävdar i en ny rapport. Enligt kritiker förminskar rapporten den palestinska terrorn gentemot Israel.

Publicerad Uppdaterad

HRW väljer att använda begreppet ”apartheid”, som myntades för att beskriva det rasistiska förtryckarsystem som rådde i Sydafrika fram till 1990-talet, men som fått en mer allmän innebörd inom internationell rätt.

Utifrån sina undersökningar ”anser Human Rights Watch att den israeliska regeringen visat sin avsikt att upprätthålla de judiska israelernas dominans över palestinier i Israel och de ockuperade palestinska områdena”, står det i rapporten.

Som exempel lyfter HRW bland annat fram begränsningar av palestiniers rörelsefrihet och byggandet av bosättningar i Judeen och Samarien (även kallat Västbanken).

HRW menar också att den israeliska nationalitetslagen från 2018, som definierar Israel som en judisk stat, ”utgör en rättslig grund för en politik som främjar judiska israeler” på bekostnad av landets arabiska minoritet.

Israels utrikesdepartement avfärdar rapporten som ”befängd och ogrundad” och anklagar HRW för en anti-israelisk agenda.

Omar Shakir, som leder HRW:s arbete kring Israel och de ockuperade palestinska territorierna, har länge verkat för bojkotter mot Israel och saknar kännedom om ”fakta och verkligheten på marken”, vidhåller israeliska UD vidare.

Omar Shakir utvisades från Israel 2019, anklagad för att ha stött en palestinsk bojkott mot landet.

I en kommentar i Times of Israel riktar den israeliska juridikprofessorn Avi Bell svidande kritik mot rapporten.

”I sin rapport fortsätter Human Rights Watch sin attack mot det judiska folkets rätt att bedömas enligt samma rättsliga måttstock som andra folk i världen, även vad gäller sin egen stat och självbestämmandet i sitt hemland”, skriver han.

Enligt Avi Bell beskriver HWR den lag som ger judar rätt att bosätta sig i Israel som nästintill brotts­lig, samtidigt som organisationen kräver att Israel underlättar palestinsk massinvandring och att omvärlden inför bojkott och sanktioner mot Israel och israeler.

Men framför allt kritiserar Avi Bell att rapporten förminskar Israels behov av säkerhet, ”låtsas som att det inte existerar någon palestinsk terrorism” och exempelvis inte benämner terrorstämplade Hamas som annat än ett ”politiskt parti”.

Powered by Labrador CMS