Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Egyptier samlade vid Markuskatredralen i Kairo på tisdagen för att hedra de kristna som dödats av Islamiska staten i Libyen. Foto: Amr Nabil / AP / TT

IS-dåd stärker kristna

Söndagens fruktansvärda nyhet, då Islamiska staten i en videoinspelning visade hur de brutalt mördar 21 kristna egyptier i Libyen, har satt djupa spår i Egypten – samtidigt stärks tron bland kristna som sett hur frimodigt deras bröder gått i döden för tron på Jesus.

Nyheter · Publicerad 08:00, 20 feb 2015

Egypten är i en vecka av landssorg, som utlystes av presidenten efter att videon med de ohyggliga morden blev känd, och Egypten har i flygräder angripit en rad IS-mål och uppger att många terrorister dödats.

De 21 mördade männen var fattiga, arbetslösa kopter som i desperation sökt sig till grannlandet Libyen för att trots farorna i det laglösa och islamisthärjade landet försöka hitta en inkomst för att kunna försörja sina familjer. Lättidentifierade som kristna med sina traditionella koptiska tatueringar var männen givna måltavlor för Islamiska statens anhängare i Libyen. Männen fördes bort vid två tillslag i deras bostäder i slutet av december och i början av januari. De anhöriga levde fram till i söndags i ovisshet om vad som hänt dem.

När den hemska sanningen blev känd, väckte det förstås starka reaktioner. Sorg, chock och fruktan – men också en nationell enighet och inte minst en stärkt tro bland de kristna. Det var nog inte vad Islamiska staten avsåg med att publicera filmen, när männen mördas samtidigt som de bekänner sin kristna tro.

Beshir, vars två bröder Bishoy och Samuel Kamel, 25 och 23 år gamla, var bland dem som mördades i Libyen, ringde på tisdagen till kristna tv-kanalen Sat7 under ett direktsänt program och berättade att han var stolt över sina bröder.

– De är en stolthet för kristenheten och för mig, de får mig att lyfta huvudet, sade Beshir och han riktade till och med ett tack till mördarna.
– IS gav oss mer än vi bett om när de inte redigerade bort när de bekände sin tro och åkallade Jesus Kristus. IS hjälpte oss att stärkas i vår tro, sade Beshir och berättade att de anhöriga är glada och gratulerar varandra.

– De sörjer inte utan är glada över att så många från vår by fått dö som martyrer. Vi är stolta över dem!

En sådan reaktion kan framstå som underlig och makaber, men Beshir hänvisade till att kristna ända sedan romarrikets tid blivit dödade för sin tros skull, och att lidandet stärker dem.

– Det hjälper oss att uthärda i en sådan här kris, för Bibeln säger att vi ska älska våra fiender och välsigna dem som förbannar oss.

Beshir får frågan om han kan förlåta terroristerna för vad de gjort. Han berättar då att han samma dag frågat sin mamma hur hon skulle reagera om hon mötte IS-medlemmar på gatan och om Beshir då kunnat peka ut att "där är mannen som dödade dina söner".

– Hon svarade att hon skulle be Gud att öppna hans ögon. Att hon skulle bjuda in honom i hemmet eftersom han hjälper oss att komma in i himmelriket.
Samtalet avslutas med att Beshir ber för mördarna att de ska bli frälsta.

George Makeen, en av de programansvariga för Sat7-sänd­ningarna i Egypten, berättar att intervjun snabbt fick stor spridning.

– På bara några timmar hade 100 000 personer sett klippet på Facebook och Youtube. Människor vill höra ett sådant budskap om att man kan leva ut sin tro utan fruktan, säger George Makeen till Världen idag.

Ramez Atallah, generalsekreterare vid Egyptens bibelsällskap, berättar i ett nyhetsbrev om hur han kom till kontoret ledsen och nedstämd efter nyheten om morden i Libyen.

"Jag mötte en ung medarbetare som berättade att hon var 'mycket uppmuntrad'", skriver han.

Han kunde inte förstå vad som kunde uppmuntra henne i den här situationen. Hon svarade: "Jag är uppmuntrad för nu vet jag att det jag lärt mig i historieböckerna om Egyptens kristna som blivit martyrer för sin tro inte bara är historia, utan att det finns kristna i dag som är modiga nog att möta döden hellre än att förneka sin Herre!", berättade hon och fortsatte:
"När jag såg de här unga männen be när de förbereddes för att avrättas, och många av dem ropade ´Herre Jesus´ när de halshöggs, då insåg jag att evangeliets löften fortfarande kan hjälpa oss att hålla fast vid Gud även när vi står inför döden."

Atallah skriver att han mött samma inställning hos många som sett inspelningen av morden, och att det som hänt har påverkat honom starkt.

– Jag tror aldrig att jag kommer kunna läsa Hebréerbrevet 11 igen utan att för mitt inre se bilderna av dessa män i orangea overaller med svartklädda maskerade bödlar bakom var och en av dem, skriver han.

Den egyptiska regeringens starka reaktion har också betytt mycket för kopterna, menar Atallah.

– Presidenten och dussintals politiska ledare har personligen framfört kondoleanser till den koptiske påven. Premiärministern reste till den lilla byn som de flesta av de här männen kom från och satt på golvet med deras fattiga anhöriga för att uttrycka sin omtanke. Allt det här sänder ett tydligt budskap att de kristna ses som en integrerad del av det egyptiska samhället.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier