En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Det blev ingen irländsk lag om att kriminalisera köp av varor och tjänster från israeliska bosättningar. Utrikesminister Simon Coveney (här i möte med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tidigare i år) förklarar att Irland inte kan agera ensidigt inom EU i frågan. Foto: Majdi Mohammed / AP Photo / TT

Irland skippar Israelbojkott

Lagförslaget som skulle gjort det brottsligt att köpa varor producerade på "ockuperad mark" i Israel har lagts på is i det irländska parlamentet. Bedömare menar att regeringen fick kalla fötter efter att både Israel och USA rutit ifrån.

Nyheter · Publicerad 20:00, 18 feb 2018

Lagförslaget, "Kontroll av ekonomisk verksamhet (ockuperade territorier)" ville förbjuda import och försäljning av varor, tjänster och naturrresuser med ursprung i vad som i relation till 1967 års gränser betecknas som ockuperad mark.

Maxstraffen för brott mot lagen var satta till fem års fängelse och/eller böter på motsvarande drygt tre miljoner kronor.

Men förslaget, som kom från en enskild parlamentsledamot, stötte på patrull hos regeringen dagarna före omröstningen och har nu skjutits på framtiden.

– Samtidigt som alla EU:s medlemsländer är emot bosättningarna, och många känner lika starkt för detta som Irland, är den juridiska positionen sådan att inget medlemsland hittills vidtagit åtgärder på nationell bas i den här frågan, konstaterade Irlands utrikesminister Simon Coveney den 30 januari.

– Det finns många länder i världen som ger oss skäl att oroa oss för de mänskliga rättigheterna. Vi försöker inte hindra handel med de länderna, utom i mycket sällsynta fall, och då i överensstämmelse med beslut på EU- eller FN-nivå.

Enligt amerikanska Free Beacon ska personer inom den amerikanska presidentadministrationen ha förklarat för Irland att lagen skulle tas mycket illa emot i USA.

– Lagen var packad och klar i Irland. Den skulle gått igenom och då hade vi haft den vansinniga situationen att irländarna kunde satt folk i fängelse för att de köpt souvenirer i [Jerusalems] Gamla staden, medan USA fört upp landet på vår lista över länder som bojkottar Israel, säger en person inom en större pro-israelisk organisation i USA till tidningen.

– Istället upptäckte utrikesdepartementet vad som var på gång och skyndade sig att varna irländarna, och lagstiftarna kom till sans.

Tidningen Irish Examiner konstaterar i en ledartext att Irland är på "kollisionskurs " med Israel i en rad frågor.

"Vårt tysta stöd för palestinska aktivister, vårt motstånd mot utvidgningen av illegala bosättningar på av Israel ockuperad mark, och nu senast, ett försök att få igenom en lag om att bojkotta varor producerade i de bosättningarna", skriver tidningen, som samtidigt varnar regeringen för att låta sig "skämmas eller mobbas" av Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick som väntat ut hårt när nyheten om lagförslaget kommit ut, hävdade att dess verkliga mål var att "stödja BDS-rörelsen och skada staten Israel", och lät kalla in Irlands ambassadör i Tel Aviv för samtal.

Det finns inget förbud inom EU mot att handla med produkter från bosättningar, uppger den svenska regeringen på sin hemsida.

Men i enlighet med associeringsavtalet mellan EU och Israel har EU och Sverige en skyldighet att se till att bosättningsprodukter inte får samma tullfrihet eller andra tullförmåner som gäller för israeliska varor.

Det finns många länder i världen som ger oss skäl att oroa oss för de mänskliga rättigheterna. Vi försöker inte hindra handel med de länderna, utom i mycket sällsynta fall, och då i överensstämmelse med beslut på EU- eller FN-nivå.

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier