Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Det blev ingen irländsk lag om att kriminalisera köp av varor och tjänster från israeliska bosättningar. Utrikesminister Simon Coveney (här i möte med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tidigare i år) förklarar att Irland inte kan agera ensidigt inom EU i frågan. Foto: Majdi Mohammed / AP Photo / TT

Irland skippar Israelbojkott

Lagförslaget som skulle gjort det brottsligt att köpa varor producerade på "ockuperad mark" i Israel har lagts på is i det irländska parlamentet. Bedömare menar att regeringen fick kalla fötter efter att både Israel och USA rutit ifrån.

Nyheter · Publicerad 20:00, 18 feb 2018

Lagförslaget, "Kontroll av ekonomisk verksamhet (ockuperade territorier)" ville förbjuda import och försäljning av varor, tjänster och naturrresuser med ursprung i vad som i relation till 1967 års gränser betecknas som ockuperad mark.

Maxstraffen för brott mot lagen var satta till fem års fängelse och/eller böter på motsvarande drygt tre miljoner kronor.

Men förslaget, som kom från en enskild parlamentsledamot, stötte på patrull hos regeringen dagarna före omröstningen och har nu skjutits på framtiden.

– Samtidigt som alla EU:s medlemsländer är emot bosättningarna, och många känner lika starkt för detta som Irland, är den juridiska positionen sådan att inget medlemsland hittills vidtagit åtgärder på nationell bas i den här frågan, konstaterade Irlands utrikesminister Simon Coveney den 30 januari.

– Det finns många länder i världen som ger oss skäl att oroa oss för de mänskliga rättigheterna. Vi försöker inte hindra handel med de länderna, utom i mycket sällsynta fall, och då i överensstämmelse med beslut på EU- eller FN-nivå.

Enligt amerikanska Free Beacon ska personer inom den amerikanska presidentadministrationen ha förklarat för Irland att lagen skulle tas mycket illa emot i USA.

– Lagen var packad och klar i Irland. Den skulle gått igenom och då hade vi haft den vansinniga situationen att irländarna kunde satt folk i fängelse för att de köpt souvenirer i [Jerusalems] Gamla staden, medan USA fört upp landet på vår lista över länder som bojkottar Israel, säger en person inom en större pro-israelisk organisation i USA till tidningen.

– Istället upptäckte utrikesdepartementet vad som var på gång och skyndade sig att varna irländarna, och lagstiftarna kom till sans.

Tidningen Irish Examiner konstaterar i en ledartext att Irland är på "kollisionskurs " med Israel i en rad frågor.

"Vårt tysta stöd för palestinska aktivister, vårt motstånd mot utvidgningen av illegala bosättningar på av Israel ockuperad mark, och nu senast, ett försök att få igenom en lag om att bojkotta varor producerade i de bosättningarna", skriver tidningen, som samtidigt varnar regeringen för att låta sig "skämmas eller mobbas" av Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick som väntat ut hårt när nyheten om lagförslaget kommit ut, hävdade att dess verkliga mål var att "stödja BDS-rörelsen och skada staten Israel", och lät kalla in Irlands ambassadör i Tel Aviv för samtal.

Det finns inget förbud inom EU mot att handla med produkter från bosättningar, uppger den svenska regeringen på sin hemsida.

Men i enlighet med associeringsavtalet mellan EU och Israel har EU och Sverige en skyldighet att se till att bosättningsprodukter inte får samma tullfrihet eller andra tullförmåner som gäller för israeliska varor.

Det finns många länder i världen som ger oss skäl att oroa oss för de mänskliga rättigheterna. Vi försöker inte hindra handel med de länderna, utom i mycket sällsynta fall, och då i överensstämmelse med beslut på EU- eller FN-nivå.

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda