Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Iransk kvinna bar slöja ”på fel sätt” – greps och dog i häktet

En 22-årig kvinna i Iran greps i tisdags då hennes huvudsjal inte bars på korrekt vis enligt landets moralpolis. Nu har kvinnan dött i häktet, vilket lett till omfattande protester mot polis och myndigheter.

Nyheter · Publicerad 15:30, 19 sep 2022

I sociala medier cirkulerar det videoklipp där man kan se en kvinna med slöja runt halsen som ser ut att brottas ner av andra kvinnor och som med våld förs in i en polisbil, och även en polisbuss, av män. Det är svårt att avgöra vem kvinnan i videoklippen är, men enligt medieuppgifter handlar det om 22-åriga Mahsa Amini.

Enligt BBC berättar ögonvittnen att de sett poliser slå Mahsa Amini inne i polisbilen.

Klart står i alla fall att Mahsa Amini fördes till häkte och dödförklarades på fredagen.

Videoupptagningar som myndigheter offentliggjort visar hur den gripna kvinnan reste sig från en stol och sedan föll ihop. Polis hävdar att det rörde sig om en hjärtattack och att hon föll i koma, men granskande grupper säger att hon inte haft några hjärtproblem.

22-åringen, som var på besök hos sin familj i Teheran, begravdes på lördagen i sin hemstad Saghez omkring 46 mil från huvudstaden.

”Efter begravningen så lämnade några människor platsen och började skandera krav på att en omfattande och noggrann utredning måste genomföras”, skriver den iranska nyhetsbyrån Fars.

De protesterande ska ha samlats framför guvernörens kontor, där säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas, enligt nyhetsbyrån.

Ifrågasättandet av ingripandet har vuxit i styrka, även om polis hävdar att det inte förekommit ”någon fysisk kontakt” mellan polis och 22-åringen. Men vittnen säger alltså att de sett polis agera våldsamt mot kvinnan och ytterligare personer i gruppen som greps av moralpolis.

President Ebrahim Raisi har nu bett inrikesministern Ahmad Vahid att ”brådskande och noggrant utreda orsaken till händelsen”.

Lagen om att bära hijab är obligatorisk sedan revolutionen 1979 och granskningen av påbudet har skärpts sedan en grupp kvinnor valde att börja trotsa sjaltvånget 2017.

Ayatolla Ali Khamenei uppges vara för en något mildare attityd gentemot dem som inte bär hijab perfekt. Hans mer moderata hållning om hijab ifrågasätts av mer hårdföra grupper som motsätter sig en lindring av påbudet och av de hårda tag som den så kallade moralpolisen nyttjar.

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00